Διάτρητες μεταλλικές όψεις: Συνδυάζοντας αισθητική και προστασία

5 Μαΐου 2023

Η πρόσοψη ενός κτιρίου αποτελεί μια αρχιτεκτονική και αισθητική δήλωση, που επηρεάζει τόσο την εξωτερική εικόνα, όσο και τους εσωτερικούς χώρους της κατασκευής. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα σύγχρονα υλικά, όπως το γυαλί και ο χάλυβας έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να εξερευνήσουν νέους τρόπους έκφρασης, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές συμπαγείς προσόψεις του παρελθόντος.

Το γυαλί, λόγω διαπερατότητας, επιτρέπει την είσοδο του ηλιακού φωτός και προσφέρει θέα και ορατότητα. Καθώς όμως έχει υψηλές θερμοαπορροφητικές ιδιότητες, εμποδίζει την αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό και ως εκ τούτου, τα κτίρια με γυάλινη πρόσοψη καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να υποστηρίξουν τον αερισμό και την ψύξη τους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Επομένως, η υπερβολική χρήση γυάλινων επιφανειών δεν αποτελεί ιδανική λύση, ιδιαίτερα για τα θερμά κλίματα. Επιπλέον, λόγω της ανακλαστικότητάς του υλικού, η υπερβολική χρήση γυάλινων προσόψεων έχει οδηγήσει στην αλλαγή του αστικού μικροκλίματος. Οι διάτρητες μεταλλικές όψεις αποτελούν μια λύση που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα ζητήματα αυτά, συνδυάζοντας ταυτόχρονα αισθητικά και ενεργειακά οφέλη.

Τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά της κατασκευής και προστατεύουν το κτίριο από τους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η βροχή, η ρύπανση κ.ά. αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός στους εσωτερικούς χώρους, και την οπτική επικοινωνία με το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευέλικτη επιλογή σε ό,τι αφορά το αισθητικό κομμάτι καθώς κάμπτεται και κόβεται εύκολα. Τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα μπορούν να κατασκευαστούν με διάφορα σχήματα και μεγέθη. Το σχέδιο και τα σχήματα είναι πλήρως προσαρμόσιμα στις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σε μια υφιστάμενη κατασκευή, αναβαθμίζοντάς την ενεργειακά αλλά και αισθητικά, δημιουργώντας μια σύγχρονη οπτική εικόνα.

Αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθώς τα διάτρητα μεταλλικά  φύλλα είναι ανακυκλώσιμα. Δεν έχουν σοβαρές και δραστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς συχνά κατασκευάζονται από υπολείμματα χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάτρητων φύλλων είναι ο χάλυβας, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Ο χάλυβας χρησιμοποιείται για την αντοχή του, ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται για την αντοχή του στη διάβρωση και το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για τη χαμηλότερη πυκνότητά του.

Τα στελέχη της «Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», παρακολουθώντας τις μεταβολές των τάσεων που διαμορφώνουν το κτισμένο περιβάλλον, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες μηχανικού σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών έργων και είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη και υλοποίηση τόσο των συμβατικών όσο και των καινοτόμων τεχνικών έργων που αναλαμβάνουν.

Σύνταξη: Κανακίδου Χριστίνα, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, MA | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Photo: Ανακτήθηκε 05/05/2023 από https://www.dezeen.com/2020/12/06/aoe-shuifa-geographic-information-industrial-park-exhibition-center-china-architecture/

Τελευταία άρθρα