Η δύναμη της αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας

28 Απριλίου 2023

Πολλοί γνωστοί σχεδιαστές και αρχιτέκτονες έχουν αναφερθεί στην σημασία της σχεδιαστικής λεπτομέρειας όπως για παράδειγμα ο  Charles Eames με τη γνωστή του και πάντα αγαπημένη φράση: Οι λεπτομέρειες δεν είναι λεπτομέρειες. Είναι εκείνες που κάνουν τον σχεδιασμό. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η φράση αυτή, είναι διαχρονική γιατί  φέρει μια μεγάλη αλήθεια, πως  η λεπτομέρεια στον σχεδιασμό δεν είναι απλώς ένα μέρος του ή κάτι συμπληρωματικό, είναι ουσιώδες και αναγκαίο κομμάτι του.

Αν μπορούσε κανείς να ορίσει τι ακριβώς σημαίνει λεπτομέρεια σε μια μελέτη, θα έλεγε πως πρόκειται κυρίως για το προϊόν της διαδικασίας εκείνης κατά την οποία επιλύονται όλα εκείνα τα ζητήματα που θα προκύψουν αργά ή γρήγορα στο ίδιο το εργοτάξιο.  Εν ολίγοις, την αρχιτεκτονική λεπτομέρεια την βρίσκουμε σε  μια άρτια κατασκευαστική μελέτη ενός κτηρίου, όπου έχουν εντοπιστεί και επιλυθεί μια σειρά από ζητήματα, τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά. Για αυτό το λόγο, οι λεπτομέρειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις τεχνικές και στις αρχιτεκτονικές.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ως απώτερο σκοπό την σωστή λειτουργία και απόδοση του ίδιου του κτηρίου. Ο συγκερασμός όλων εκείνων των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις επιμέρους μελέτες που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία ενός κτηρίου, επιτυγχάνεται πρωτίστως με τις σωστές κατασκευαστικές αποφάσεις και την λεπτομερή απεικόνισή τους.  

Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από την άλλη, είναι εκείνες που εξυπηρετούν την αισθητική πλευρά της κατασκευής όπου μέσα από άπειρες αποφάσεις το τελικό αποτέλεσμα αποκτά συνοχή και συνέπεια, παύει να είναι απλώς το άθροισμα των επιμέρους μερών του.  Είναι εκείνες, που με την συνέπειά τους και την επανάληψή τους προσδίδουν το ύφος και την αίσθηση της αρμονίας. Ενισχύουν την χωρική αντίληψη του συνόλου και της πληρότητας.  

Τα σχέδια μιας μελέτης εφαρμογής ενός κτηρίου προκύπτουν από μια συνθετική διαδικασία η οποία τελειώνει όταν το κτήριο ολοκληρωθεί. Είναι η σύνθεση μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σύνθεσης και είναι αυτό που τελικά όχι μόνον υπηρετεί αλλά και δίνει αξία στην πρώτη ιδέα. Δεν προσπερνάμε εύκολα μια κακή λεπτομέρεια ή κάποια λάθος απόφαση του μελετητή. Παρόλα αυτά, τείνουμε να μην πολυσκεφτόμαστε αυτή την ανεπαίσθητη αίσθηση του καλά φροντισμένου και προσεγμένου χώρου. Μια αίσθηση όμως που δημιουργεί χωρικές εμπειρίες που μένουν και επιμένουν, δικαιώνοντας έτσι τον κόπο του μελετητή.

Η Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτει, πάντα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση του παραγωγικού εκσυγχρονισμού, επεξεργάζεται και αναπτύσσει με ευαισθησία το αρχιτεκτονικό όραμά σας και παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σύνθετων και τεχνολογικά προηγμένων έργων.

Σύνταξη: Κόλια Αγγελική, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc | Τομέας Μελετών Εφαρμογής Τεχνικών Έργων

Photo: Ανακτήθηκε 21/04/2023 από The Financial Park – Helen & Hard (helenhard.no)

Τελευταία άρθρα