Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης και οι Νέες Μέθοδοι Κατασκευής: Μειώνοντας το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

10 Μαΐου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, αποτελεί μια υπενθύμιση της ευθύνης μας απέναντι στον πλανήτη. Φέτος, καθώς γιορτάσαμε την 54η επέτειο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο που έχει η δραστηριότητα του ανθρώπου στο περιβάλλον και να υιοθετήσουμε βιώσιμες πρακτικές.

Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους κύριους συντελεστές στην κλιματική αλλαγή και ευθύνεται για περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή υλικών, η κατασκευή και η λειτουργία κτιρίων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πόρων, ενώ παράλληλα παράγουν απόβλητα και ρύπους.

Ωστόσο, η άνοδος νέων μεθόδων κατασκευής προσφέρει ελπίδα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αυτές οι μέθοδοι εστιάζουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή έως τη λειτουργία και την κατεδάφιση.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα νέων μεθόδων κατασκευής που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος:

Βιώσιμα υλικά: Η χρήση ανακυκλωμένων, ανακυκλώσιμων ή φυσικών υλικών στη κατασκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό κόστος ενός κτιρίου. Για παράδειγμα, το μπαμπού, το βαμβάκι, ο φελλός, η ξυλεία από βιώσιμες δασικές εκτάσεις (FSC) και τα ανακυκλωμένα τούβλα αποτελούν όλο και πιο δημοφιλείς επιλογές.
Ενεργειακή απόδοση: Η υιοθέτηση τεχνολογιών και πρακτικών που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου μπορεί να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης θερμομόνωσης υψηλής ποιότητας, πιο αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, φυσικό φωτισμό, φωτοβολταικά συστήματα και έξυπνους θερμοστάτες,
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Η εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, μπορεί να τα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομα και να μειώσει την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός: Η υιοθέτηση βιοκλιματικών αρχών σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό, τον αερισμό και τη φυσική σκίαση, μπορεί να βελτιώσει την άνεση των κατοίκων και να μειώσει την ανάγκη για τεχνητή θέρμανση και ψύξη.
Έξυπνη κατασκευή: Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση και τον έλεγχο των συστημάτων ενός κτιρίου μπορεί να βελτιστοποιήσει την απόδοσή του και να μειώσει την κατανάλωση πόρων.
Μοντέρνα κατασκευαστική: Η προκατασκευή και η χρήση τυποποιημένων μονάδων σε εργοστασιακό περιβάλλον μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατασκευής.

Οι παραπάνω μέθοδοι αν συνδυαστούν με τις ακόλουθες τάσεις, το τελικό αποτέλεσμα θα βελτιωθεί:

Κυκλική οικονομία: Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προωθεί την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, μειώνοντας την ανάγκη για εξόρυξη νέων πόρων.
Βιο-βασισμένα υλικά: Η έρευνα και ανάπτυξη βιο-βασισμένων υλικών, όπως αυτά που παράγονται από μύκητες ή βακτήρια, προσφέρουν νέες δυνατότητες για βιώσιμες κατασκευές.
3D printing: με τη τεχνολογία 3D printing στον κατασκευαστικό τομέα υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης μόνο των απαραίτητων υλικών, μειώνοντας σημαντικά τα απόβλητα και το κόστος.
Η υιοθέτηση αυτών των νέων μεθόδων κατασκευής είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο αστικοποιημένος, η ανάγκη για κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσής τους και παρακολουθώντας στενά τις αναπτυξιακές εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες, και έχοντας μια σημαντική δραστηριότητα ως σύμβουλοι και μελετητές ποικίλων project, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή τεχνική υποστήριξη για το ανωτέρω θέμα.

Συντάκτρια: Στεργιανή Γ. Γάκη / Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Α.Π.Θ. / Τομέας Διαχείρισης και Επίβλεψης Τεχνικών Έργων

 

Τελευταία άρθρα