Κηποτεχνία & Αρχιτεκτονική Κήπου

12 Ιουνίου 2020

Η κηποτεχνία και η αρχιτεκτονική κήπου είναι έννοιες εύκολες να τις αντιληφθεί κανείς, όμως για την υλοποίησή τους με σκοπό τη διαμόρφωση ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης απαιτείται ένας ορθός σχεδιασμός με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών κάθε φορά.

Γενικότερα, η δημιουργία κήπων και η ανάγκη διαμόρφωσης του τοπίου από τον άνθρωπο είναι διαχρονική, όπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλους τους πολιτισμούς παρατηρούνται ιδιαίτερες τεχνικές και πρακτικές. Από τις αναφορές στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, την Ρωμαϊκή αστική βίλλα με την εσωτερική αυλή, τους μοναστηριακούς περίκλειστους κήπους του μεσαίωνα και πολλές άλλες παλαιότερες ιδιαίτερες πρακτικές, μέχρι τις σύγχρονες αστικές πλατείες και πάρκα, διαφαίνεται η ανάγκη και η σπουδαιότητα για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των κτιρίων και γενικότερα των πόλεων.

Η ανάγκη αυτή βασίζεται ουσιαστικά στην σημασία των οπτικών (και όχι μόνο) ερεθισμάτων να διατηρούν ή να αναβαθμίζουν την ψυχολογική μας διάθεση και άρα αυτό είναι αρκετό ώστε να μας ωθεί να διαμορφώνουμε αναλόγως όλα όσα μας περιβάλλουν.

Οι παράμετροι όμως για την άρτια κατασκευή ενός κήπου ή μιας πλατείας είναι κυρίως ο συνδυασμός της χωροθέτησης, της χρήσης, του κλίματος και η επιλογή κατάλληλων φυτικών υλικών και εξοπλισμού, καθώς και στοιχείων (όπως το νερό), ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτό, ο σχεδιαστής – αρχιτέκτων τοπίου – πρέπει να επεξεργαστεί συνολικά το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς η αρχιτεκτονική ενός κτιρίου και η αρχιτεκτονική κήπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες διαμορφώνοντας το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί να τοποθετηθούν μερικά φυτά γύρω από ένα κτίριο παρά πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο με διάφορες επιμέρους κατασκευές (δρόμοι, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης οχημάτων κλπ.) που θα το χαρακτηρίζει η λειτουργικότητα. Ο σχεδιασμός καλείται να πλαισιώσει τα στοιχεία που θα διευκολύνουν, θα επεκτείνουν ή θα τονίσουν το χαρακτήρα της περιοχής και του κτιρίου, όπως χώροι πρασίνου με ποικιλία καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων, λουλουδιών, ενδεχομένως τη χρήση του νερού σε διάφορες μορφές, τις συνθήκες φωτισμού και προσανατολισμού, καθιστικά κ.α., ενώ ειδικότερα για τα φυτά και εν γένει τα φυτικά υλικά που θα επιλεγούν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ώστε να ευδοκιμούν αλλά και να ταιριάζουν αρμονικά στο περιβάλλον.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» είναι στη διάθεσή σας ώστε να σας καθοδηγήσουν και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τα παραπάνω θέματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα για τον εργονομικό και αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, ικανοποιώντας και καλύπτοντας τις ανάγκες της δραστηριότητας και του χρήστη.

Συντάκτης: Μάνος Ζερβάκης | Αρχιτέκτων Μηχανικός | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα