Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» στο 8ο Delphi Economic Forum: Paradigm Shifts

“Σχετικά με τη σημασία του ΤΑΑ γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό θεσπίστηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ύφεσης που προκάλεσε ο covid 19 για να στηριχθεί η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δανείζεται συλλογικά για να δημιουργήσει ένα ταμείο χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων για όλες τις χώρες της ΕΕ και πιστεύω ότι αντίστοιχες κινήσεις πρέπει να γίνουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση και τυχών άλλων δυσμενών διεθνών οικονομικών συγκυριών” ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”, Δημήτρης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του και στο φετινό 8ο Delphi Economic Forum και συγκεκριμένα στο σημερινό πάνελ με θέμα: «Recovery Fund for Resilient Infrastructure / INFRASTRUCTURE & CONNECTIVITY», στο Artemis Hall.

Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε: “Ο κ. Μαντζούφας και οι προηγούμενοι ομιλητές ανέλυσαν αρκετά τη λειτουργία, αλλά και την δομή του ΤΑΑ. Προσωπικά, πιστεύω, είναι πως το ΤΑΑ είναι μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα. Είναι ένα επιπρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 31,5 δις € πέρα από το ΕΣΠΑ, που προωθεί τις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε κρίσιμες υποδομές αλλά και να μετασχηματίσουμε το κράτος, με τελικό σκοπό να ισχυροποιήσουμε την Ελληνική οικονομία.

Η μεγάλη αξία του ΤΑΑ είναι η λογική που έχει και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τα έργα που χρηματοδοτεί. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα, αν αυτά δεν εμπεριέχουν κάποιο -ή όλα- από τα βασικά του χαρακτηριστικά του ΤΑΑ, που είναι η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι τα έργα που επιλέγονται θα πρέπει να ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες και μακροπρόθεσμους στόχους και να επιλέγονται με κριτήρια βιωσιμότητας και αποδοτικότητας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η στενότητα στον χρόνο υλοποίησης. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι μέχρι το τέλος του 2026, δηλαδή σε περίπου 2,5 χρόνια από σήμερα. Και δεν είναι μόνο η καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2026 αλλά και τα ενδιάμεσα ορόσημα τα οποία είναι κρίσιμα για τη συνέχιση της υλοποίησης των έργων. Θα πρέπει λοιπόν, να τεθεί ως εθνικός στόχος, η έγκαιρη και έντεχνη υλοποίηση όλων των έργων και η απορρόφηση των κονδυλίων μέσα στα πολύ στενά χρονικά ορόσημα και για να πετύχουμε θα πρέπει να συνεργαστούμε και να τρέξουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια : Οι σύμβουλοι, η δημόσια διοίκηση, οι φορείς υλοποίησης, οι ανάδοχοι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, γενικά όλο το σύστημα για να επιτύχουμε τους χρόνους που ορίζονται.

Δεν είναι εύκολο, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν και τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντίστροφη μέτρηση.

Ωστόσο, είμαι βέβαιος πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας και με τις κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις όπου απαιτηθούν, τελικά θα τα καταφέρουμε.

Εμείς ως “Σαμαράς & Συνεργάτες” με μεγάλη χαρά και ευθύνη συμμετέχουμε σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, είτε ως τεχνικός Σύμβουλος, είτε ως μελετητής, είτε ως project manager στην ωρίμανση των έργων του ΤΑΑ.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε όχι μόνο στην επιτυχή υλοποίηση και απορρόφηση των πόρων, αλλά στην κληρονομιά που θα αφήσει στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου και πολυδιάστατου προγράμματος είναι δίχως προηγούμενο για την Ελλάδα και θα πρέπει αυτή η τεχνογνωσία και η δυναμική που θα αποκτηθεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων.

Χάρη στις επενδύσεις του ΤΑΑ μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ύφεσης που ελλοχεύει στην Ευρώπη, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να πετύχουμε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων.Άλλωστε και ο Διοικητής του Ταμείου, είναι ικανότατος και έχω τη χαρά να το αναφέρω μιας και είναι παρόντας, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών είναι εγγυητές της επιτυχίας του.

Θα έλεγα ότι το ΤΑΑ είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας, και πρέπει να καταλάβουμε όλοι τη μοναδικότητα αυτής της ευκαιρίας, όχι μόνο για το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για τις υποδομές και τον εκσυγχρονισμό της, αλλά και γιατί τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά ορόσημα υλοποίησης και τις διαδικασίες εκταμίευσης που επιβάλλει, αλλάζουν τον τρόπο και την κουλτούρα που παραδοσιακά σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν τα έργα στη χώρα μας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στη “Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί” να αντεπεξέρχεται στις υψηλές απαιτήσεις ωρίμανσης των μεγάλων έργων υποδομής του RRF υπογράμμισε: “Είναι αλήθεια πως οι απαιτήσεις του ΤΑΑ, είναι υψηλές, αλλά η εταιρεία μας μπορεί και ανταποκρίνεται στις υψηλές αυτές απαιτήσεις και ήδη συμβάλλουμε, στην ωρίμανση των έργων του ΤΑΑ. Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από αυτό, φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της γραφειοκρατίας, τις πολύπλοκες διαδικασίες ωρίμανσης και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των έργων, καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασιες ανάθεσης και υλοποίησής τους. Αυτό αφορά, τόσο τα Δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα, αλλά κυρίως τεχνικά έργα υποδομών και για αυτό απαιτούνται εξειδικευμένοι σύμβουλοι για να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα όποια προβλήματα και να δίνουν τις βέλτιστες λύσεις.

Σε ότι αφορά εμάς, σήμερα, ο Όμιλος “Σαμαράς & Συνεργάτες” είναι ο μεγαλύτερος αμιγώς ελληνικός όμιλος εταιρειών μελετών και συμβούλων, με 420 και πλέον μόνιμους, in house, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και λοιπούς επιστήμονες και δε λειτουργούμε με out sourcing λύσεις που έχουν τα γνωστά προβλήματα ανομοιογένειας.

Τολμώ να πω, ότι έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα που αρχικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, οι άνθρωποί μας, που είναι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων με βαθιά γνώση του θεσμικού πλαισίου περί μελετών και αδειοδοτήσεων, αλλά και με πολύ μεγάλη εμπειρία στις διαδικασίες ωρίμανσης και υποστήριξης μεγάλων και σύνθετων έργων και κατά δεύτερο λόγο και η τεράστια τεχνογνωσία μας από τα 100δες έργα που έχουμε υποστηρίξει στα τελευταία 30 χρόνια με τη λογική του one shop stop που λειτουργούμε. Παρέχουμε πάνω από 200 Υπηρεσίες πιστοποιημένες με 8 πρότυπα κατά ISO και διαθέτουμε πλήρως αναπτυγμένες υφιστάμενες δομές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, έχουμε την ικανότητα για την ολιστική προσέγγιση και τη σφαιρική αντιμετώπιση ενός έργου, καθώς καλύπτουμε όλο το φάσμα των υπηρεσιών μπορούμε με λεπτομέρεια, να καταστρώσουμε τον οδικό χάρτη υλοποίησης ενός σύνθετου έργου και να εντοπίσουμε εξαρχής όλα τα πιθανά προβλήματα και όλες τις πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα δεδομένα του έργου και να προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις.

Επομένως, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που διαθέτει η “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί” και ανέφερα παραπάνω, μας δίνουν τη δυνατότητα να συμβάλλουμε καθοριστικά στην υλοποίηση των έργων του ΤΑΑ.Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι οι μεγάλες ελληνικές μελετητικές και συμβουλευτικές εταιρείες, εφόσον διαθέτουν τα σχετικά χαρακτηριστικά που ανέφερα, επειδή γνωρίζουν πολύ καλύτερα, αφενός το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και αφετέρου τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μπορούν να υποστηρίξουν την ωρίμανση έργων καλύτερα από αρκετές αντίστοιχες πολυεθνικές εταιρείες ειδικά στα θέματα του engineering.Εμείς, έχουμε ήδη επιλεγεί, και μέσω σχετικών συμβάσεων, παρέχουμε υπηρεσίες μελέτης, επίβλεψης, Project Management, και γενικά υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου σε πολλά έργα του ΤΑΑ : Η “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί” είναι άλλωστε ένας από τους δύο τεχνικούς συμβούλους που υποστηρίζουν τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ τόσο στην ωρίμανση, όσο και στις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων του ΤΑΑ που έχει αναλάβει η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ.

Αντίστοιχα, λειτουργούμε ως τεχνικοί σύμβουλοι, στο Υπουργείο Υποδομών, στοΥΠΕΝ και στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και σε άλλους φορείς, καθώς και σε πολλά έργα ΣΔΙΤ.

Επίσης, λειτουργούμε ως μελετητές στα έργα της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Με βάση τα χαρακτηριστικά που διαθέτουμε ως εταιρεία και που τα ανέφερα πριν και λαμβάνοντας υπόψη τα έργα του ΤΑΑ που ήδη υποστηρίζουμε, επιτρέψτε μου να κάνω μία πρόταση.

Με δεδομένα τα συγκεκριμένα ορόσημα του ΤΑΑ, τον καταληκτικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις σε αρκετά έργα και τα ορόσημα να να μην επιτευχθούν τελικά και να χαθούν τα κονδύλια.

Η επιλογή να δημιουργηθεί ειδική μονάδα στο ΤΑΙΠΕΔ, ειδική μονάδα για την ωρίμανση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF είναι σωστή δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το κλασικό Δημόσιο και άρα μπορεί να τρέξει γρηγορότερα την διαδικασία ωρίμανσης.

Το ίδιο σωστή ήταν και η επιλογή να υπάρξει έκτακτο ειδικό καθεστώς για την γρήγορη υλοποίηση των Ολυμπιακών έργων.Όμως τα δύο αυτά παραδείγματα δείχνουν την μεγάλη ανάγκη να αναμορφωθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρότεινα, να εκπονηθεί άμεσα μια μελέτη η οποία θα αναδείξει όλες τις απαιτούμενες κρίσιμες θεσμικές αλλαγές, που θα συντόμευαν όλες τις διαδικασίες, χωρίς όμως να υπονομευτεί η ασφάλεια των έργων και να υπάρξει άμεσα η σχετική θεσμοθέτησή των αλλαγών αυτών, ώστε να αρχίσουν αμέσως να εφαρμόζονται οι απλοποιημένες και σύντομες χρονικά διαδικασίες.

Ο γνώμονας θα είναι το δημόσιο συμφέρον και η έγκαιρη υλοποίηση του εξαιρετικά διευρυμένου προγράμματος του ΤΑΑ, που είναι εθνικής σημασίας.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι με δεδομένη την έλλειψη ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα έμπειρων μηχανικών για την υλοποίηση των έργων του ΤΑΑ, εμείς, στον Όμιλο “Σαμαράς & Συνεργάτες”, συμμετέχοντας πλέον και στην πρωτοβουλία BrainRegain (Ελληνισμός εν δράσει) μαζί με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην χώρα, ενισχύουμε το δυναμικό μας και προσελκύουμε έμπειρους και εξειδικευμένους συναδέλφους μηχανικούς από το εξωτερικό”.