Ο Τεχνητός Φωτισμός ως εργαλείο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

27 Οκτωβρίου 2022

Ο χώρος και το φως είναι δυο αλληλένδετα στοιχεία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το φως δίνει ποιότητα και ατμόσφαιρα στο χώρο, υπάρχει σε όλα τα δομικά στοιχεία του περιβάλλοντος είτε με τη φυσική του μορφή είτε με την τεχνητή αναπαραγωγή του, αποτελώντας καίρια παράμετρο για την οπτική αντίληψη όλων των αντικειμένων που μας περιβάλλουν.

Η μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αφορά στη μελέτη και υλοποίηση της εικόνας ενός χώρου, κυρίως με το τεχνητό φως, που έχει σκοπό να αναδείξει το χώρο. Στη πράξη, περιλαμβάνει την ακριβή τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων επί των αρχιτεκτονικών σχεδίων, καθώς και τον έλεγχο και τρόπο εφαρμογής των ιδιοτήτων του φωτός είτε είναι τεχνητό, είτε είναι φυσικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ηλεκτρολογική μελέτη καθώς η πρώτη αφορά το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη τις τεχνικές προδιαγραφές της εγκατάστασης.

Ο σχεδιασμός του φωτισμού ξεκινά παράλληλα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο μελετητής φωτισμού πρέπει να φανταστεί και να επικοινωνήσει με τα διάφορα οπτικά μέσα στον πελάτη, τον αρχιτέκτονα και την υπόλοιπη μελετητική ομάδα του, την ιδέα που οραματίστηκε για την μορφή που θα έχει το κτήριο με το φωτισμό, καθώς και τους διάφορους χώρους τις νυκτερινές ώρες.

Ο σωστός σχεδιασμός παρέχει στο χώρο τη δυνατότητα είτε να απλοποιηθεί π.χ. με την τοποθέτηση μόνο γραμμικού φωτισμού είτε να αναδειχθεί με τη δημιουργία μιας περίπλοκης και ενδιαφέρουσας απτικής εμπειρίας. Με το φως μπορούν να καθαριστούν όρια, καθώς και να αναδειχθούν διάφορα μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Το βασικό πλεονέκτημα του τεχνητού φωτισμού έναντι του φυσικού είναι ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τον άνθρωπο. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και να διαφοροποιήσει εύκολα την ένταση, το χρώμα καθώς και την υφή του φωτός ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεσή του.

Συμβάλει σημαντικά και στον αστικό σχεδιασμό καθώς χρησιμοποιείται για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των κτηρίων , συνεισφέρει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων αλλά και στον εύκολο προσανατολισμό.

Στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο γίνεται μια αναθεώρηση των μεθόδων σχεδιασμού των προηγούμενων χρόνων. Πλέον υπάρχει μία τάση για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, και σε συνδυασμό με την παροχή άνεσης, τα κριτήρια αυτά γίνονται από τα βασικά κριτήρια στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

Συντάκτρια: Χριστίνα Βελλή | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός | Τομέας Μελετών & Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Πηγή φωτογραφίας: archdaily.com

Τελευταία άρθρα