ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

26 Μαΐου 2023

Η συγκέντρωση  της τεχνολογικής δραστηριότητας  σε οργανωμένους υποδοχείς όπως είναι τα Τεχνολογικά πάρκα (Τ.Π) αποτελεί έναν από τους  βασικούς πυλώνες οικονομικής προόδου, προστασίας του περιβάλλοντος και επιχειρηματικής ανάπτυξης μιας χώρας, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επιστημονικών Πάρκων (IASP) «επιστημονικό/τεχνολογικό πάρκο είναι ένας οργανισμός που τον διαχειρίζονται εξειδικευμένα στελέχη με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό της κοινότητάς τους μέσω της προώθησης μιας κουλτούρας καινοτομίας και ανταγωνισμού στις συνδεόμενες επιχειρήσεις και ιδρύματα γνώσης»

Το πρώτο Τ.Π πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’40, γύρω από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, από όπου επεκτάθηκε καλύπτοντας μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, γνωστή μέχρι και σήμερα ως Silicon Valley, η οποία φιλοξενεί 7.000 επιχειρήσεις με 300.000 επιστήμονες από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα Τ.Π δημιουργούνται όχι μόνο σε ανεπτυγμένες, αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ενός ολόκληρου κράτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tecnólogico de Monterrey, που ιδρύθηκε το 1943 και πρωτοπόρησε στην ανάπτυξη των Τ.Π διαμορφώνοντας μια ενιαία στρατηγική για την ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας στο Μεξικό. Διαθέτει 36 campuses σε ολόκληρο το Μεξικό με το Orion Technological Park να αποτελεί πρότυπο τεχνολογικό πάρκο της χώρας παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 130 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα και η Ινδία έχει ιδρύσει Τ.Π σε πολλές περιοχές της, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ινδικής βιομηχανίας πληροφορικής την τελευταία δεκαετία με ρυθμό 43% και συμμετοχή της στις εξαγωγές της χώρας με ποσοστό 55%.

Τα Τ.Π στη χώρα μας είναι σε μια διαδικασία ανάπτυξης. Εντάσσονται στην κατηγορία  επιχειρηματικών πάρκων ειδικού τύπου σύμφωνα με το Νόμο (Ν. 3982/2011), όπου εγκαθίστανται επιχειρηματικές δραστηριότητες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές- εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή επάρκεια περιβάλλοντος.

Η χωροθέτηση των Τ.Π  πραγματοποιείται μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού  που  περιλαμβάνει το πολεοδομικό – ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς. Στα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και πολεοδομικής οργάνωσης του κράτους, θεσμοθετούνται για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων, ειδικοί όροι δόμησης που είναι ευνοϊκότεροι, έναντι αυτών που ισχύουν στις εκτός σχεδίου περιοχές περιορίζοντας παράλληλα την εκτός σχεδίου δόμηση. Επιπλέον η συγκέντρωση της τεχνολογικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς παρέχει κίνητρα από το κράτος  σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό επίπεδο, μέσω φορολογικών απαλλαγώνχρηματοδοτήσεων και απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τους χρόνους ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών.

Η Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί διαθέτει πολυετή εμπειρία στη μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη βιομηχανικών, μεταποιητικών και εν γένει επιχειρηματικών εγκαταστάσεων, σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου, στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και ανάλογα με το κατά περίπτωση ειδικότερο επενδυτικό σχέδιο, υποστηρίζει τη διαμόρφωση της προσφορότερης για την κάθε εγκατάσταση λύσης.

Ως μέλος του Ομίλου Εταιριών «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», η Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί, εγγυάται την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων, μέσω της άρτιας συνεργασίας με όλα τα αντίστοιχα εξειδικευμένα τμήματα του ομίλου, που υποστηρίζουν το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και αδειοδοτήσεων, γεγονός που την καθιστά ιδανικό συνεργάτη για την ανέγερση, αξιολόγηση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα στελέχη της «Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί» βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Σύνταξη: Άννα Τουλούπα |  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Πηγές:

https://www.tovima.gr/2008/11/24/science/ta-parka-tis-texnologias/

https://www.cnn.gr/focus/story/261114/apokryptografontas-ta-mystika-petyximenon-texnologikon-parkon-sto-mexiko

Αρτέμης Σαϊτάκης , Περιοδικό Economist, (2006). Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα: Ο Ρόλος τους στην ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Photo: Ανακτήθηκε 26/05/2023 από  https://www.archilovers.com/projects/261186/ technological-park.html

Τελευταία άρθρα