Το ξύλο στην αρχιτεκτονική

8 Ιουλίου 2022

Η χρήση του ξύλου έχει θεμελιώσει τη βάση της αρχιτεκτονικής, από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ανθρώπου στον πλανήτη. Πως ένα τέτοιο υλικό ταυτισμένο με την παράδοση και το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για το μέλλον; 

Το ξύλο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων της σύγχρονης αντιμετώπισης της αρχιτεκτονικής. Γιατί όμως, επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα όταν ο χάλυβας και το οπλισμένο σκυρόδεμα κυριαρχούσαν μερικές δεκαετίες πρωτύτερα;

Λόγω του ότι τομέας της κατασκευής είναι υπαίτιος για περίπου το 40% της κατανάλωσης πόρων και εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως επακόλουθο της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας  του ανθρώπου, προκαλείται περιβαλλοντική δυσαρμονία. Έτσι, ο σχεδιασμός του σήμερα καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις που προκύπτουν λόγω των αυξανόμενων αναγκών και απαιτήσεων.

H αναγκαιότητα για στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον προσεγγίσεις και η δυνατότητα που προσφέρει, πλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό για την ένταξη του ξύλου στο σχεδιασμό. Το ξύλο είναι ένα από τα τέσσερα βασικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φέροντος οργανισμού. Το ξύλο και η πέτρα αποτελούν τις φυσικές λύσεις, ενώ χάλυβας και το σκυρόδεμα τις τεχνητές. Λόγω της δυνατότητας της τεχνολογίας, προκύπτουν  και πολλά παράγωγα προϊόντα του ξύλου, όπως η αντικολλητή ξυλεία (κόντρα πλακέ), επικολλητή ξυλεία (glued laminated timber/ glulam), σταυρωτή επικολλητή ξυλεία(cross laminated timber) και πολλά ακόμη, καθιστώντας το ξύλο ως την πιο ευέλικτη και ευπροσάρμοστη λύση αλλά και ικανό για χρήση σε μεγάλα και ψηλά κτίρια.

Οι ξύλινες κατασκευές εκτός του ότι σχετίζονται με την αειφόρο σχεδίαση και την ταχύτητα της κατασκευής, χαρακτηρίζονται και από μια ιδιαίτερη αισθητική. Το ξύλο ως ένα φυσικό υλικό, είναι ανανεώσιμο, λόγω του ότι προέρχεται και αναπαράγεται από τη φύση, (με ορθολογική χρήση και κοπή των δέντρων), απαντάται παγκοσμίως και επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον, καθώς λειτουργεί ως αποθήκη CO2, χωρίς να το απελευθερώνει στο περιβάλλον. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με τις ταχύτερες, στατικά επαρκείς και οικονομικές λύσεις. Οι ιδιότητες της ξύλινης κατασκευής είναι γνωστές από το παρελθόν:  η αντοχή, η σκληρότητα, ακόμα η αντοχή σε περίπτωση φωτιάς.

Σημαντικός παράγοντας είναι, επίσης, η ένταξη των κατασκευών αυτών με τον τόπο και το τοπίο. Ως φυσικό υλικό, μπορεί να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του.

Το ξύλο αρχίζει να εδραιώνεται  ως επιλογή στον σύγχρονο σχεδιασμό, καθώς έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όλο το εύρος των δυνατοτήτων και αναγκών του. Άλλωστε, όπως έχει χαρακτηριστεί από την Οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων εθνών για την Ευρώπη, πρόκειται για  το υλικό του 21ου αιώνα.

Τα στελέχη της «Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες», βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στη μελέτη και το σχεδιασμό των έργων σας.

Σύνταξη: Μαμιδάκη Ελένη, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός,  Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Δημόσιων Έργων

Πηγή εικόνας:

architizer.com/blog/inspiration/collections/nice-curves-sinuous-laminated-wood-framework/#media-15

Τελευταία άρθρα