Blog

Κέντρα Αποθήκευσης & Διανομής (Logistics Centers)

17 Μαρτίου 2024

Με τον όρο Εφοδιαστική (Logistics) νοείται το σύνολο των διεργασιών που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο του συνόλου των διαδικασιών μεταφοράς και αποθήκευσης αγαθών και εμπορευμάτων, από οποιοδήποτε σημείο προέλευσης σε οποιοδήποτε σημείο προορισμού και αντιστρόφως, καθώς και για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της παροχής συναφών υπηρεσιών και της σχετικής πληροφορίας.

Σε αντιστοιχία με τα ανωτέρω, Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής (Logistic Center) είναι το σύνολο των εγκαταστάσεων, στεγασμένων ή μη, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων στάθμευσης οχημάτων, ρυμουλκούμενων και εμπορευματοκιβωτίων κάθε τύπου, χωροθετημένο σε μια καθορισμένη περιοχή εντός της οποίας όλες οι δραστηριότητες εξυπηρετούν αποκλειστικά την άσκηση μίας ή περισσότερων κύριων δραστηριοτήτων του Κέντρου και σχετίζονται με τη μεταφορά, την εφοδιαστική και τη διανομή αγαθών. Στο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) δύνανται να ασκούνται και δευτερεύουσες − συμπληρωματικές δραστηριότητες Εφοδιαστικής, κατά περίπτωση.

Η «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί» μέλος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων κάθε είδους και μεγέθους, είτε αυτές χαρακτηρίζονται ως Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής (Logistic Centers), είτε ως Εμπορικές Αποθήκες, Βιομηχανικές Αποθήκες, ή Εμπορευματικοί Σταθμοί Αυτοκινήτων.

Ένα Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στις προαναφερόμενες δραστηριότητες και να είναι εφοδιασμένο με όλες τις εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση των προαναφερόμενων διαδικασιών. Ταυτόχρονα πρέπει να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ποιοτικές απαιτήσεις, ώστε να παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο για την πραγματοποίηση βιώσιμων και λειτουργικών εμπορικών μεταφορών.

Οι δραστηριότητες που ασκούνται εντός του ΚΑΔ κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό όχλησης. Κατά συνέπεια, ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις λειτουργικές απαιτήσεις της κάθε εγκατάστασης, εξειδικευμένοι μηχανικοί της Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί συντάσσουν τις απαραίτητες μελέτες με γνώμονα το βέλτιστο σύστημα αποθήκευσης, την καταλληλότητα και λειτουργικότητα των διατάξεων φορτοεκφόρτωσης, την επάρκεια χώρου κίνησης και προσωρινής στάθμευσης οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του συνόλου της εγκατάστασης.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διακρίνει τα στελέχη της «Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στην εκπόνηση, διακίνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής άρτιων μελετών, συνοδεύεται και από λεπτομερή γνώση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο της αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων (εφοδιαστική αλυσίδα) και βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, με στόχο την υποστήριξη κάθε επιχείρησης σε πολεοδομικά ζητήματα.

The sustainable hotel

15 Μαρτίου 2024

Έχοντας ήδη σημαντική πολιτική, οικονομική και κοινωνική επιρροή, τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του τομέα της φιλοξενίας. Τουριστικές επιχειρήσεις και επισκέπτες στρέφονται σε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, διαμορφώνοντας ένα νέο ταξιδιωτικό μοντέλο, αυτό του βιώσιμου τουρισμού (sustainable tourism). Μια σημαντική μερίδα των ταξιδιωτών επιλέγουν συνειδητά για την διαμονή τους τουριστικά καταλύματα που χαρακτηρίζονται ως sustainable ή eco- friendly hotels. Η ανάπτυξη αυτού του τομέα είναι τόσο δυναμική που πλέον αποτελεί διακριτό τμήμα της αγοράς (market niche).

Παράλληλα, ο ξενοδοχειακός τομέας ενσωματώνει ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό «πράσινα στοιχεία» στον σχεδιασμό των καταλυμάτων με στόχο να προσφέρουν μια διαφορετική και πιο ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), ο τουρισμός συνεισφέρει για το 5% των εκπομπών CO2 διεθνώς (με τα ξενοδοχεία να ευθύνονται για το 20% αυτού του ποσοστού) αποδεικνύεται κρίσιμη η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στις τουριστικές εγκαταστάσεις όπως:

  • Υιοθέτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων στο σχεδιασμό τουριστικών καταλυμάτων
  • Εφαρμογή βιοκλιματικών κατασκευαστικών μεθόδων, για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά
  • Προσαρμογή στο περιβάλλον και στον τόπο
  • Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Ενσωμάτωση τοπικών και οικολογικών προϊόντων
  • Συμβολή στην κοινωνική ανάπτυξη και στήριξη τοπικών επιχειρήσεων

 

Επιπρόσθετα, οι τουριστικές επιχειρήσεις που ενσωματώνουν στοιχεία της βιωσιμότητας στις εγκαταστάσεις τους, εξελίσσουν τον σχεδιασμό των κτιρίων τους καθώς και τις υπηρεσίες τους με στόχο:

  • Την αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία

Η επένδυση σε βιώσιμές τεχνολογίες, εστιάζει σε αντικείμενα πρώτης γραμμής (design, interior design, furniture, lighting), που επιδρούν θετικά στην εμπειρία του επισκέπτη.

  • Την ανάδειξη της εταιρικής ταυτότητας

Η εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικής εταιρικής πολιτικής (eco-friendly corporate culture) δίνει ένα ξεχωριστό στίγμα στην επιχείρηση, βελτιώνοντας την εταιρική εικόνα και προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες.

  • Την οικονομική αποδοτικότητα

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την αποδοτικότητα, υιοθετώντας νέες «πράσινες» τεχνολογίες, όπως η ανακύκλωση, η επανάχρηση κλπ.

  • Τα οικονομικά κίνητρα

Οι κρατικοί φορείς συχνά προωθούν και επιδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την κατασκευή ‘’πράσινων’’ βιοκλιματικών κτιρίων, παρέχοντας κίνητρα όπως η φορολογική ευελιξία, ταχεία αδειοδότηση κλπ.

  • Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που αφορούν τα ξενοδοχεία επεκτείνονται σε παράγοντες όπως η επικινδυνότητα των υλικών, η διαχείριση των υδάτων, η επίδραση στο περιβάλλον κλπ, οι οποίοι επηρεάζουν το σχεδιασμό και την κατασκευή τους, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας τους.

Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας αποτελεί μια νέα σελίδα για τον κλάδο της φιλοξενίας. Πρόκειται για μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν με αρχές αειφορίας που θα επιτρέψουν την διατήρηση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κλάδου σε βάθος χρόνου και την ταυτόχρονη βελτίωση της προσφερόμενης ταξιδιωτικής εμπειρίας σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν συνειδητά να μην αφήνουν κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους πίσω τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

 

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering» του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», παρακολουθούν αδιάλειπτα τις εξελίξεις, ώστε να σας καθοδηγήσουν και προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις σε κάθε στάδιο της επένδυσής σας στον τομέα των τουριστικών κατασκευών.

 

Συντάκτης: Θωμάς Δαλαμπούρας / Διπλ. Αρχ. Μηχανικός M.Arch UCL, MBA HOU / Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Τουριστικών Έργων

 

Οι γυναίκες στην αρχιτεκτονική

8 Μαρτίου 2024

Κάθε ένας από εμάς, βιώνει καθημερινά την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν, εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται τα δεδομένα γύρω του. Ο κόσμος μας προσπαθεί να ισορροπήσει παγιωμένες καταστάσεις και ριζικές αλλαγές μαζί με άλλα μικρά βήματα σε όλους τους τομείς. Μια τέτοια ισορροπία προσπαθεί να επέλθει και στα ζητήματα φύλου, με το γυναικείο να μην έχει σταματήσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, γι’ αυτό λοιπόν έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά σαν μηχανικοί και όχι μόνο, στις γυναίκες αρχιτέκτονες.

Αν και ο ρόλος του αρχιτέκτονα υπάρχει από τις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού επισημοποιήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με την ίδρυση σχολών αρχιτεκτονικής και τα πρώτα επίσημα σωματεία.  Καθ’ όλη την ιστορία, σχεδόν αποκλειστικά τον τίτλο αυτό είχαν μόνο άντρες και παρόλο που οι γυναίκες ασκούσαν επιρροή στο σχεδιασμό και την εμφάνιση κατοικιών αλλά και δημοσίων κτιρίων, όπως σχολεία και ξενοδοχεία, η συμμετοχή τους στην αρχιτεκτονική ήταν ερασιτεχνική μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα με την πρώτη φοιτήτρια, την Signe Hornborg να αποφοιτά το 1890 στη Φιλανδία με «ειδική άδεια» και χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο μετέπειτα άσκησης του επαγγέλματος. Σταδιακά άρχισαν να εισάγονται γυναίκες και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κόσμου και έτσι έχουμε στην Ελλάδα την πρώτη απόφοιτο της αρχιτεκτονικής σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1923.

Η συμβολή των γυναικών μπορεί να ήταν για πολλά χρόνια αφανής αλλά δεν έπαυε να είναι καθοριστική σε όλους τους τομείς της αρχιτεκτονικής, από την μεγάλη κλίμακα όπως αυτή του πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι τη μικρή κλίμακα της ιδιωτικής κατοικίας αλλά και την έρευνα, τη διδασκαλία και την ιστοριογραφία. Στην Αμερική έχουμε την πρώτη γυναίκα πρύτανη σε αρχιτεκτονική σχολή το 1980 (την M. Rosaria Piomelli), ωστόσο το πρώτο βραβείο Pritzker απονεμήθηκε σε γυναίκα μόλις το 2004 με τον τίτλο να απονέμεται στην γνωστή Zaha Hadid. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί αφορμή για προβληματισμό.

Αν και στην αρχή το ποσοστό των γυναικών που επιλέγαν τις αρχιτεκτονικές σχολές ήταν μικρό, με το πέρασμα των χρόνων αυτό αυξήθηκε και μιλώντας για την χώρα μας, στο ΕΜΠ,  από το 1923 μέχρι το 1949 είχαμε μόνο 26 απόφοιτες ενώ από το 1960 μέχρι το 1965 είχαμε 170 και στη συνέχεια τα νούμερα εκτινάχθηκαν. Ωστόσο οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο δείχνουν, πως ενώ περίπου το 50% των αποφοίτων αρχιτεκτονικής είναι γυναίκες, το ποσοστό που ασκεί το επάγγελμα να είναι πολύ μικρότερο.

Το γεγονός αυτό απορρέει από ένα σύνολο παραγόντων οι οποίοι αποδυναμώνονται όσο οι κοινωνίες μας εξελίσσονται και ευελπιστούμε όλοι μια μέρα να εξαλειφθούν. Ο αρχιτέκτονας έχει δυστυχώς ακόμα το στίγμα του «ανδροκρατούμενου» επαγγέλματος.  Ένας βασικός παράγοντας είναι το μισθολογικό χάσμα, το οποίο έχει μειωθεί αλλά είναι ακόμα υπαρκτό, με πρόσφατες έρευνες σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αγγλίας να συμπεραίνουν ποσοστό μέχρι και 16,5%. Έχουμε έτσι γυναίκες να στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα με καλύτερες απολαβές όπου νιώθουν ότι εκτιμάται περισσότερο η δουλειά τους σε σύγκριση με τον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Εκτός αυτού, υπάρχει έλλειψη γυναικών στις ηγετικές θέσεις, παραμένει το δίπολο της μητέρας-επαγγελματία στο προσκήνιο και δεν παύουν να υπάρχουν σεξιστικές διακρίσεις και συμπεριφορές.

Η αρχιτεκτονική είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα το οποίο όμως αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα και την ικανοποίηση της επίλυσης προβλημάτων. Όταν η ομάδα ενός έργου αποτελείται εξίσου από άνδρες αλλά και γυναίκες, υπάρχουν περισσότερες και διαφορετικές οπτικές που συμβάλλουν στην αύξηση της δημιουργικότητας αλλά και οδηγούν σε πιο πρωτοποριακές ιδέες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σχεδιασμό. Εκτός αυτού, οι μικτές ομάδες τείνουν να είναι πιο ισορροπημένες και δυναμικές και να έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα από την αρχή ενός πρότζεκτ μέχρι το τέλος του.

Ο κλάδος της αρχιτεκτονικής περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο και τις κοινωνίες στις οποίες ζει και εξελίσσεται, με τη γυναίκα να αποτελεί κομμάτι τους. Τί πιο λογικό λοιπόν να παραχθεί ένα πιο ολοκληρωμένο και επιτυχές αποτέλεσμα λοιπόν, όταν σε όλη τη διαδικασία που έχει προηγηθεί, η γνώμη, οι οπτικές, οι εμπειρίες και οι ανάγκες της λαμβάνονται υπ’ όψη και αντικατοπτρίζονται στο σχεδιασμό. Μια εταιρία ή ένα γραφείο μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας όταν μπορεί και ενεργά να την εκπροσωπήσει.

Η αρχιτεκτονική χρειάζεται τις γυναίκες. Και παρά τις όλες δυσκολίες, οι γυναίκες συνεχίζουν να δίνουν το παρόν,  να κατακτούν, να οραματίζονται και να δημιουργούν στην αρχιτεκτονική. Για να δούμε την κοινωνία να αλλάζει προς το καλύτερο, πρέπει να αποτυπωθεί δίκαια η συμβολή τους, να δουν οι άνθρωποι τη δύναμη άλλα και τις δυνατότητες τους και να τις αντιμετωπίζουν ως ίσες. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά και σε θέση να πάμε κάθε μέρα ένα βήμα παραπέρα.

Η «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», παρακολουθώντας ανελλιπώς τις εξελίξεις και παραμένοντας ενημερωμένη σε σχέση με τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις στον χώρο των κατασκευών, είναι στη διάθεσή σας για να σας παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τον βέλτιστο σχεδιασμό των έργων σας.

Σύνταξη: Βασιλική Αγοροπούλου / Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός / Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Πηγές: https://archinect.com/features/article/150163865/the-gender-pay-gap-in-architecture

https://www.femarch.gr/

Photo: ανακτήθηκε στις 08/03/2024 από https://www.archdaily.com/982680/is-it-time-for-architects-to-unionize