ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

12 Ιουλίου 2019

Η σχέση του ανθρώπου και του χώρου γύρω του είναι διαρκής. Κάθε δραστηριότητα που γίνεται απαιτεί από το χρήστη την αντίληψη του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Η αντίληψη αυτή ωστόσο δεν ορίζεται μόνο οπτικά, όπως θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να σκεφτεί. Ο άνθρωπος είναι ένα ον που αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και το περιβάλλον γύρω του με το σύνολο των αισθήσεων του, συνειδητά ή μη. Η επαφή με το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο αλλά και με τους συνανθρώπους, γίνεται μέσω των πέντε αισθήσεων ενώ παράλληλα επηρεάζεται από τις προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.

Η αρχιτεκτονική δεν περιορίζεται μόνο στο κατασκευαστικό κομμάτι ενός κτιρίου ή μιας ευρύτερης περιοχής, αλλά περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος: οι ποιότητες του χώρου, τα υλικά, οι ήχοι, οι μυρωδιές αλλά και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων. Όλα αυτά αποτελούν πτυχές του χώρου και δημιουργούν μια συνολική εμπειρία χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις. Η σχεδιαστική εμπειρία ενός χώρου προκύπτει από το συνδυασμό των αισθήσεων με τη γνώση.

ΟΡΑΣΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αίσθηση της όρασης κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αντίληψη ενός χώρου γιατί γίνεται άμεσα κατανοητός από τον άνθρωπο. Μέσω της όρασης, ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη μορφή των αντικειμένων, τα χρώματα αλλά και τις αποστάσεις στον χώρο.

ΑΚΟΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο χρήστης χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο τον ήχο ή αντίστοιχα την απουσία του, μπορεί να κατανοήσει την κλίμακα ενός χώρου. Ο χρόνος αντήχησης μπορεί να δώσει πληροφορίες για το μέγεθος ακόμα και για τη μορφή ενός χώρου. Επιπλέον, μέσω της ακοής, μπορεί να προσανατολιστεί σε έναν χώρο και να κινηθεί σε αυτόν με μεγαλύτερη ευκολία και ευχέρεια.

ΑΦΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οι υφές των υλικών, το βάρος, η ποιότητα και η θερμοκρασία είναι επίσης πληροφορίες και στοιχεία του χώρου και των κτιρίων που ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής.

ΟΣΦΡΗΣΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κάθε χώρος έχει τη δική του ιδιαίτερη μυρωδιά, που προκύπτει από τα υλικά αλλά και από την χρήση του. Η εικόνα ενός χώρου μπορεί να ξεθωριάσει αλλά η οσμή του χώρου είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται.

ΓΕΥΣΗ

Η γεύση δε σχετίζεται τόσο άμεσα με την αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών καθ’ αυτών, όσο με τις πόλεις γενικότερα και συνεπώς με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Έτσι, κάθε τόπος, και αντίστοιχα η αρχιτεκτονική του, συνδέεται με μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία, επιδρώντας ουσιαστικά στον τρόπο που εξελίσσεται, μεταβάλλεται και διαμορφώνεται.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στη μελέτη, το σχεδιασμό και τη διαχείριση των έργων σας. 

Συντάκτρια: Ελένη Μαμιδάκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα