ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΠΕΤΡΑ

5 Ιουλίου 2019

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η πέτρα θεωρείται ως ένα από τα βασικά δομικά υλικά. Οι εφαρμογές της, πολλές. Συναντάται ως κύριο υλικό σε γέφυρες, ναούς, ανάκτορα και κατοικίες. Η Ελλάδα λόγω του πλούσιου υπεδάφους της με την ιδιαίτερη ποικιλομορφία πετρωμάτων που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει τις κατασκευές με πέτρες διαφορετικών υφών, σχημάτων και χρωμάτων. Οι μηχανικές της ιδιότητες έχουν καταστήσει την πέτρα ως ένα διαχρονικό υλικό στο πέρασμα των χρόνων.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό υλικό το οποίο σέβεται και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον και προσφέρει μια διαχρονική αισθητική. Παράλληλα, προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Οι πέτρινες κατασκευές έχουν την τάση να διατηρούν τη δροσιά το καλοκαίρι και τη ζέστη το χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση ενέργειας που απαιτείται μειώνεται βελτιώνοντας την ενεργειακή συμπεριφορά του. Σε συνδυασμό με την ηχομόνωση που προσφέρουν δημιουργούν μια καλή ποιότητα διαβίωσης.

Η αρχιτεκτονική συνδέεται με την γεωλογία του κάθε τόπου μέσω της χρήσης της πέτρας. Κάθε τόπος διαθέτει διαφορετικά πετρώματα, έτσι τα κτίρια διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική ποικιλομορφία. Πρόκειται για ένα φυσικό, παραδοσιακό υλικό το οποίο συνδυάζεται με σύγχρονα όπως το γυαλί και το μέταλλο, δημιουργώντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Οι διαφορετικές υφές έχουν την ικανότητα να τονίζουν τον όγκο και τη φόρμα του κτιρίου αλλά και να δίνουν βάθος, κάνοντας τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

Σήμερα, η πέτρα πια δε χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό για την κατασκευή ολόκληρης τοιχοποιίας. Αντίθετα, χρησιμοποιείται ως επένδυση είτε εσωτερικών είτε εξωτερικών τοίχων, καθώς και ως υλικό δαπεδόστρωσης κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές και χρησιμοποιώντας το βέλτιστο και καταλληλότερο κάθε φορά συνδυασμό υλικών και στοιχείων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των έργων σας. 

Συντάκτρια: Ελένη Μαμιδάκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα