Βιομηχανικά δάπεδα: τα χαρακτηριστικά και οι εφαρμογές τους

3 Δεκεμβρίου 2021

Τα βιομηχανικά δάπεδα είναι μια τεχνολογία κατασκευής δαπέδου, σύνθετης δομής, συνήθως πολυστρωματικής. Τα στρώματα αυτά, για μια νέα κατασκευή, μπορεί να διακρίνονται σε: υπόβαση, φράγμα υδρατμών, φέρουσα πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος με αρμούς διαστολής, ειδικά υλικά επίστρωσης (χαλαζιακά , σιδήρου ή σμύριγδας, ινώδη ή πολυμερή, εποξειδική ρητίνη, πολυουρεθανικές ρητίνες) και ειδικά τελειώματα. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν κατασκευαστικά και σε επιφάνειες από χυτή άσφαλτο, χαλυβδολαμαρίνα κ.α..

Τα βιομηχανικά δάπεδα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις χώρων που δοκιμάζονται σε ιδιαίτερες μηχανικές καταπονήσεις ή υπόκεινται σε χημικές δράσεις που μπορούν να επιφέρουν σοβαρές φθορές  βλάβες και αστοχίες, με σκοπό  να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή σφράγιση, σκλήρυνση και πύκνωση των εν λόγω δαπέδων, άρα και μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Χώροι όπως βιομηχανίες, αποθήκες χύδην ή τυποποιημένου φορτίου σε συνθήκες συντήρησης ή κατάψυξης(logistics center), εργοστάσια, χώροι στάθμευσης , βενζινάδικα, χώροι αεροδρομίων, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, διάδρομοι μεταφοράς, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι  διασκέδασης κ.τ.λ., είναι συνήθεις χώροι  εφαρμογής τους.

Όπως μας έχει καταδείξει η εταιρική μας εμπειρία στη μελέτη, στη διαχείριση και στην επίβλεψη πολλών σχετικών project, για την κατασκευή ενός βιομηχανικού δαπέδου, κρίσιμη  προϋπόθεση για την ορθή επιλογή της κατηγορίας, του τύπου και των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού, αποτελεί η ολιστική ανάλυση των απαιτήσεων του εκάστοτε έργου και η κατανόηση των αναγκών και της χρήσης του έργου αυτού.

Η βιομηχανική χρήση αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής τους τέτοιων δαπέδων. Όμως σήμερα, η σχεδιαστική φιλοσοφία, οι κατασκευαστικές τεχνικές, η τεχνολογία των υλικών, και το χαμηλό κόστους εφαρμογής τους έχουν διευρύνει την χρήση τους και σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους κατοικιών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τουριστικών καταλυμάτων κτλ, προσδίδοντας έτσι σε αυτούς, πέρα από μια μοντέρνα μινιμαλιστική αισθητική και βελτιωμένη αντοχή, μειωμένο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη  διάρκεια στο χρόνο.

Καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται, το βιομηχανικό δάπεδο στη βιομηχανική χρήση, αποτελεί σημαντικό τμήμα ενός πολυπαραγοντικού συνόλου και βλέπουμε να παρακολουθεί τις απαιτήσεις αυτές, βελτιώνοντας τα τεχνικά  χαρακτηριστικά του και επαναπροσδιορίζοντας τις προδιαγραφές του. Υπάρχουν βιομηχανικοί χώροι, κυρίως αποθήκες και logistics centers, με αυξημένη ανάγκη εξοικονόμησης θέσεων αποθήκευσης και βελτιστοποίησης των χρόνων διακίνησης των προϊόντων, που προϋποθέτουν και συνεπάγονται υψηλές προδιαγραφές της κανονικότητας του βιομηχανικού τους δαπέδου, δηλαδή δείκτες ομαλότητας και επιπεδότητας της τελικής επιφάνειας πολύ υψηλούς.Η ομαλότητα συνδέεται με αποκλίσεις της τελικά διαμορφωμένης επιφάνειας από το θεωρητικό απόλυτα οριζόντιο επίπεδο, σε μικρότερες αποστάσεις (600mm), ενώ η επιπεδότητα σε μεγαλύτερες (3m). 

Τα βιομηχανικά δάπεδα ως προς την κανονικότητας τους διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

  • Ελεύθερης κίνησης (FM): τα οχήματα μεταφοράς και εναπόθεσης του φορτίου, μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα δάπεδα αυτά αφορούν συνήθως ράφια (αποθηκευτικό σύστημα) με πλατείς  διαδρόμους ή αποθήκευση σε χαμηλά ύψη, εργοστάσια, ζώνες φορτωεκφόρτωσης ή συσκευασίας.
  • Ορισμένης κίνησης (DM): Τα οχήματα μεταφοράς και εναπόθεσης του φορτίου κινούνται σε σταθερές τροχιές (επαγωγικά καλώδια ή ράγες). Τα δάπεδα αυτά αφορούν ράφια (αποθηκευτικό σύστημα) υψηλής εναπόθεσης, με πολύ στενούς διαδρόμους και εξειδικευμένης επιλογής μηχανικού μέσου μεταφοράς (Very Narrow Aisles-VNA).

Στις βιομηχανικές αποθήκες συνδυάζονται συχνά και οι δύο παραπάνω κατηγορίες δαπέδων ανά χρήση χώρου. Η φυσιογνωμία των αποθεμάτων της εκάστοτε αποθήκης και ο όγκος αυτών, θα οδηγήσει και στην επιλογή του ενδεδειγμένου αποθηκευτικού συστήματος ραφιών και κυρίως του πλάτους των διαδρόμων και του αριθμού των θέσεων αποθήκευσης καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση στην τελική επιλογή υποκατηγορίας και προδιαγραφής FM και DM δαπέδων.

Η επιτυχία στην υλοποίηση ενός βιομηχανικού δαπέδου, όπως ισχύει και σε κάθε τεχνικό θέμα, επηρεάζεται από πληθώρα παραμέτρων και επιλογών από τη φάση του σχεδιασμού μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής των δαπέδων.

Η «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», διαθέτει μια πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο των βιομηχανικών δαπέδων , καθώς έχει εκπονήσει τον σχεδιασμό και τη μελέτη πολλών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους βιομηχανικών αποθηκών. Έχει επίσης εμπειρία στη διαχείριση όλων των σταδίων ενός τέτοιου project καθώς και ικανότητα να κατευθύνει στην επιτυχή εκτέλεση του και να επιβλέψει το σύνολο των εργασιών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσής τους και παρακολουθώντας στενά τις αναπτυξιακές εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες, και έχοντας μια σημαντική δραστηριότητα ως σύμβουλοι και μελετητές ποικίλων project, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή τεχνική υποστήριξη για το ανωτέρω θέμα.

Συντάκτρια: Στεργιανή Γ. Γάκη | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Α.Π.Θ. | Τομέας Διαχείρισης και Επίβλεψης Τεχνικών Έργων

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Τελευταία άρθρα