ΒΙΟΦΙΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

21 Δεκεμβρίου 2018

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός αποτελεί έναν καινοτόμο και ιδιαίτερο τρόπο σχεδιασμού κτιρίων και εσωτερικών χώρων, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να μεταφέρουν τα οφέλη της φύσης μέσα στα κτίρια.

Αξιοποιώντας την έμφυτη βιολογική σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι ο σχεδιασμός που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο ως βιολογικό οργανισμό και επιδιώκει τη δημιουργία χώρων και κτιρίων που ευνοούν την ευημερία των ανθρώπων που ζουν ή/και εργάζονται σε αυτά.

Στη Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις αισθητικής και λειτουργίας των κτιρίων, ενστερνιζόμαστε αυτές τις ιδέες ως αρχές για τη δημιουργία χώρων με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την εφαρμογή επεμβάσεων που εισάγουν τη φύση στο χώρο.

Έχει καταστεί πλέον γνωστό ότι ο βιοφιλικός σχεδιασμός επιφέρει θετικές συνέπειες στους κλάδους της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ βιοφιλικές στρατηγικές σχεδιασμού χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, για την ενίσχυση των εμπειριών των επισκεπτών.

Οι βιοφιλικές επεμβάσεις σχεδιασμού βασίζονται στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου πληθυσμού σε ένα συγκεκριμένο χώρο και είναι πιθανό να αναπτυχθούν μέσα από μια σειρά βιοφιλικών σχεδίων και προτάσεων.

Τα μεγάλα αίθρια και τα παράθυρα που εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φώς, η βλάστηση, οι ζωντανοί τοίχοι, οι φυσικές υφές και τα φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο, χαλκός), επιφέρουν θετικό αντίκτυπο και είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που εφαρμόζονται και που ως στόχο έχουν να επανασυνδέσουν τον άνθρωπο με τη φύση, μέσα από τη δημιουργία δομημένων περιβαλλόντων, στα οποία προάγεται η υγεία και η ευημερία των χρηστών.

Παράλληλα, το φάσμα των αρχιτεκτονικών ιδεών διευρύνουν ο κατάλληλος προσανατολισμός του κτιρίου, η διάνοιξη οπτικών φυγών προς τη φύση, οι χώροι με φυσικό αερισμό, οι ανοιγόμενες προσόψεις, η τοποθέτηση αδιαφανών διαχωριστικών, οι τεχνικές ανάκλασης φωτός και σκίασης, τα διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα και οι κατόψεις ανοικτής διάταξης.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές, με στόχο την προαγωγή της ατομικής και συλλογικής ευημερίας.

Τελευταία άρθρα