Παράταση προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων & σχετικές ανακοινώσεις

14 Νοεμβρίου 2019

Με δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα η λήψη παράτασης στην προθεσμία δήλωσης αυθαίρετων κατασκευών προς τακτοποίηση μέσω του Ν. 4495/17. Η προθεσμία που έληξε ήδη από τις 8/11/2019 παρατείνεται για άλλους 8 περίπου μήνες, μέχρι το τέλος του 6/2020.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κ. Γιώργο Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτο Παραδιά, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα των αυθαιρέτων. Ο κος Χατζηδάκης χαρακτήρισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στα πλαίσια αυτής της συνάντησης ως «συνολική, σφαιρική, μονιμότερη και σύγχρονη λύση για τα αυθαίρετα».

Πέρα από την παράταση ισχύος του νόμου, ανακοινώνονται τα εξής βασικά σημεία σχετικά:

  • Εξακολουθούν να μπορούν να υπαχθούν προς τακτοποίηση αυθαίρετα που αποδεδειγμένα προϋφίστανται της 28/7/2011
  • Τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (δηλαδή οι ιδιοκτησίες με μεγάλες υπερβάσεις σε επίπεδο εμβαδού κάλυψης και δόμησης, με αυθαιρεσίες σε προκήπιο ή τα εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα, χωρίς οικοδομική άδεια, μεταξύ άλλων) δε θα δύναται να υπαχθούν στο νόμο προς τακτοποίηση μετά τον 6/2020.
  • Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα από τον 6/2020 και μετά ορίζεται προσαύξηση των προστίμων κατά 20% τον πρώτο χρόνο και 5% επιπλέον για κάθε επόμενο χρόνο καθυστέρησης υπαγωγής.

Επιπλέον, αναφέρεται η ενεργοποίηση δύο νέων διαδικασιών για τις οποίες έχει γίνει λόγος.

  • Των ελέγχων του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης με σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση λαθών.
  • Της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου από τον 6/2020.

Όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων κτιρίων αναφέρθηκε ότι για τα νέα κτίρια, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αφορά όλο το κτίριο και για τα υφιστάμενα κτίρια θα αφορά κάθε διηρημένη ιδιοκτησία, μέχρι,  με την πάροδο των ετών, να καλυφθεί ολόκληρο το κτίριο (όλες οι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες σε αυτό). Επιπλέον τονίστηκαν τα εξής:

  • Στην ταυτότητα θα αναφέρονται τα χιλιοστά των ιδιοκτησιών και οι αυθαιρεσίες επί αυτού που έχουν τακτοποιηθεί.
  • Στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία δε θα απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας αλλά δήλωση βεβαίωσης τρωτότητας.
  • Είναι δυνατόν να εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για υφιστάμενα κτίρια εφόσον η πλειοψηφία των ιδιοκτητών του συμπράξει και το αναθέσει σε ένα μηχανικό με σκοπό την επίτευξη καλύτερης οικονομικής συμφωνίας.
  • Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει τα σχέδια των κτιρίων και των ιδιοκτησιών δίνοντας στοιχεία για τον κτιριακό πλούτο της χώρας.

Τονίζουμε ότι στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στην παράταση της διαδικασίας ανάρτησης αρχείων στο σύστημα του Ν.4178/13 για υφιστάμενες δηλώσεις που έληξε επίσημα στις 3/11/2019. Για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε συνέντευξη του στις 12/11/2019 ότι συζητείται μεταξύ άλλων η χορήγηση κλιμακωτής τρίμηνης παράτασης ανάλογα µε την ημερομηνία υπαγωγής τους.

Όλη την ανακοίνωση τύπου με τις δηλώσεις των παρισταμένων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσής τους, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις με στόχο την υποστήριξη κάθε επιχείρησης σε πολεοδομικά ζητήματα.

Συντάκτρια:

Όλγα Ακτσελή, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ., MLA Αρχιτεκτονική Τοπίου Α.Π.Θ. | Τμήμα Τακτοποίησης Αυθαίρετων Κατασκευών

Τελευταία άρθρα