H ανάλυση οικολογικού αποτυπώματος ως δείκτης επενδύσεων

2 Οκτωβρίου 2020

Το οικολογικό αποτύπωμα (ecological footprint) μετράει την έκταση σε εκτάρια παραγωγικής χερσαίας ή θαλάσσιας επιφάνειας ή πόσιμου νερού, που απαιτείται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, νερό, ενέργεια, πρώτες ύλες, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που απαιτείται για τη διάθεση των απορριμμάτων. Μονάδα μέτρησης του οικολογικού αποτυπώματος είναι το 1 εκτάριο, το οποίο ισούται με 10 στρέμματα ή 10.000 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα.

Ο δείκτης αυτός στην ουσία, μπορεί να αποτυπώσει τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα το ρυθμό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τους φυσικούς πόρους συγκριτικά με το ρυθμό που ο πλανήτης ανανεώνει τους πόρους αυτούς. Σε παγκόσμια κλίμακα, το οικολογικό αποτύπωμα ξεπέρασε για πρώτη φορά την παγκόσμια φέρουσα βιολογική ικανότητα της γης τη δεκαετία του 1980, ενώ αυτήν η υπερεκµετάλλευση του πλανήτη συνέχισε να αυξάνει κάθε χρόνο, τόσο ώστε το 2003 η απαίτηση να ξεπερνάει την προμήθεια σε φυσικούς πόρους κατά 25%. Σχετικές μελέτες δείχνουν πως σήμερα το οικολογικό αποτύπωμα ξεπερνάει τα όρια της ικανότητας του φυσικού συστήματος να ανανεωθεί και επεκτείνεται στην κατανάλωση πόρων που αντιστοιχούν στις επόμενες γενιές, υπονομεύοντας την αειφόρο ανάπτυξη.

Η ανάλυση οικολογικού αποτυπώματος αναφέρεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα μιας περιοχής και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό να αποτυπώνει ξεκάθαρα το κατά πόσο μια περιοχή βρίσκεται σε ισορροπία βάσει των πόρων που καταναλώνει ή των ρύπων που παράγει συγκριτικά με την έκταση της. Με βάση αυτήν την ανάλυση γίνονται άμεσα κατανοητές οι επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον. Μπορεί επίσης να αξιολογηθεί αποτελεσματικά ένα οικοσύστημα υπέρ μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας έναντι μιας άλλης ή ακόμα έναντι της διαθέσιμης παραγωγικής γης. Λόγω του ότι αποτελεί ένα σαφή τρόπο υπολογισμού, έχει το πλεονέκτημα να γίνεται κατανοητός άμεσα ο ρυθμός κατανάλωσης των φυσικών πόρων και ο ρυθμός εκπομπών ρύπων.

Λαμβάνοντας υπόψη το οικολογικό αποτύπωμα μιας δραστηριότητας μπορεί ένας επενδυτής να καταλάβει, πριν να επενδύσει οικονομικά, κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα συνάδει με την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μας επιτρέπει να θέσουμε στόχους, να αξιολογήσουμε το ρίσκο και τις συνέπειες της υπερεκµετάλλευσης των φυσικών πόρων και να κατευθύνουμε την πρόοδο.

Σε επίπεδο πόλης, και δη στις πόλεις της ελληνικής επικράτειας που μας ενδιαφέρει, η χρησιμότητα της ανάλυσης οικολογικού βήματος εντοπίζεται στο να μας δείξει άμεσα κατά πόσο η ανάπτυξη μιας πόλης στηρίζεται στον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό, στην αειφορία ή είναι επιζήμια για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές. Το σημαντικό είναι ότι μας δείχνει το ποιες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες βιώσιμης ανάπτυξης και ποιες θεωρούνται οικολογικά αδύναμες για τυχόν επενδύσεις.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης των έργων σας.

Συντάκτης: Δημήτρης Μακρίσης | Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

(Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com)

Τελευταία άρθρα