Αδήλωτα τετραγωνικά: νέα ευκαιρία δήλωσης στην πλατφόρμα με πρόστιμο «καθυστέρησης»

Νέα ευκαιρία θα έχουν άμεσα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να δηλώσουν ορθά τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους με παραγραφή των αναδρομικών προστίμων μέχρι 01/01/2020.

Η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών πρόκειται να λειτουργήσει εκ νέου μετά από σχετική δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα, και την κατάθεση σχετικής τροπολογίας η οποία και αναμένεται να ψηφισθεί εντός της ημέρας (Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου). Η απόφαση φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ανταπόκρισης των πολιτών στην προηγούμενη φορά λειτουργίας της πλατφόρμας, κατά την οποία «εμφανίστηκαν» περισσότερα από 60 εκατ. τετραγωνικά μέτρα τα οποία μέχρι τότε δε δηλώνονταν από τους ιδιοκτήτες τους. Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας στοχεύει στην προσέλκυση και άλλων πολιτών για την δήλωση σημαντικού μέρους επιφάνειας ακινήτων το οποίο εκτιμάται ότι παραμένει αδήλωτο.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την περίοδο προηγούμενης λειτουργίας της, καθώς πρόκειται να εφαρμοσθεί πρόστιμο 20% στο ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες που θα δηλώσουν τώρα ορθά τα ακίνητά τους, το οποίο θα υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία δήλωσης στην πλατφόρμα. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την πρόθεση του Υπουργείου να «επιβραβεύσει» τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο πρώτα κάλεσμα και είχαν δηλώσει ορθά τα ακίνητά τους κατά την πρώτη λειτουργία της πλατφόρμας.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κου Πέτσα στη Βουλή: «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης. Ωστόσο, για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. (…) Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη».

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί» του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», αδιάλειπτα δίπλα στις εξελίξεις και παρακολουθώντας τις νομοθετικές μεταβολές είναι πάντα ενημερωμένα και καταρτισμένα ώστε να σας καθοδηγήσουν για οτιδήποτε αφορά τα παραπάνω.

Σύνταξη: Αρετή Μπαντή | Πολιτικός Μηχανικός, MSc | Τομέας Τεχνικού Ελέγχου Ακινήτων

Πηγή εικόνας: aftodioikisi.gr