Η Delta Engineering σχεδιάζει το Κέντρο Καινοτομίας και Ερευνών για την CISCO στη Θεσσαλονίκη

O τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και των επικοινωνιών εξελίσσεται ραγδαία και γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, εδραιώνοντας τη θέση του στην κορυφή της τεχνολογικής εξέλιξης. Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζεται η Cisco Systems Inc. με φυσική παρουσία στην Ελλάδα.

Η Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας από τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου της Cisco τη νέα διαμόρφωση των εγκαταστάσεων για το νέο εγχείρημα του αμερικανικού κολοσσού, την ίδρυση ενός κέντρου καινοτομίας και ερευνών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Λειτουργώντας σε αυστηρά και περιορισμένα χρονικά πλαίσια εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα μηχανικών της Delta Engineering , διαμορφώνει τα παλιά Δημοτικά Σφαγεία Θεσσαλονίκης, εγκατεστημένα σε ένα κτίριο χτισμένο το 1896-97, σύμφωνα με τις υψηλά προηγμένες απαιτήσεις που τέθηκαν εξαρχής, σε ένα πολυχώρο – κέντρο καινοτομίας και ερευνών.


Οι μηχανικοί της Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί, μέλους του Ομίλου Εταιρειών Σαμαράς & Συνεργάτες, είναι υπεύθυνοι για τη συνολική διαχείριση του έργου, τη μελέτη της αποκατάστασης – συντήρησης του κτιρίου και την εκπόνηση και το συντονισμό μελετών των κατασκευών που τοποθετούνται στον κύριο χώρο του κτιρίου. Παράλληλα υποστηρίζουν τη Cisco σε σημαντικά βήματα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της μέχρι στιγμής συμφωνίας και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε απαίτηση του έργου.

Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου των παλαιών δημοτικών σφαγείων σε έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, δυσχεραίνει την υλοποίηση του Project καθώς οι προδιαγραφές του έργου απαιτούν ριζικές αλλαγές και υποδομή ενός smart building σε κτίριο άνω των 100 ετών. Η άρτια εκπαιδευμένη ομάδα της Delta Engineering με τα πιο σύγχρονα μέσα και την διαδικασία BIM, μεταφέρει σε ψηφιακή τρισδιάστατη μορφή το εγχείρημα και σε συνεργασία με τους προμηθευτές του έργου αποκλείονται λάθη και καθυστερήσεις που μπορεί να εκτροχιάσουν τον αυστηρό χρονικό προγραμματισμό που έχει τεθεί.

Συνοπτικά, στη φάση σχεδιασμού έχουν επιβληθεί οι νέες τάσεις ενός open–space χώρου. Διαμορφώνεται ένας οικείος χώρος με νησίδες χαλάρωσης και συνεργασίας στο κέντρο, δημιουργώντας Brainstorming Areas, όπου ομάδες μπορούν είτε να δουλέψουν είτε να ξεναγηθούν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε επιδείξεις των τεχνολογικών ερευνών που μπορεί κανείς ζωντανά να παρακολουθήσει σε Stands που απλώνονται περιμετρικά στον χώρο. Ισορροπώντας αντιδιαμετρικά στην κάτοψη τη διάσπαση των χώρων, αλλά και οργανώνοντας τις διαφορετικές χρήσεις μέσα σε αυτόν (Startups, χώρος εκπαίδευσης, εκδηλώσεων, δημιουργίας κλπ.), χωρίς καμία επέμβαση στο υφιστάμενο ακίνητο, τοποθετούνται διαχωριστικά αυτοφερόμενα υαλοπετάσματα, που προσφέρουν μία διαφορετική ιδιωτικότητα σε σχέση με την ανοιχτή κοινωνική λειτουργία του υπόλοιπου χώρου.

Η επένδυση της Cicso στην πόλη της Θεσσαλονίκης στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, με συνολικό προϋπολογισμό των 10εκ. €, επισημοποιήθηκε στις 26.06.2020, με την υπογραφή  του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκ μέρους του δήμου, και των  κ. Υπουργών Άδωνη Γεωργιάδη και Κυριάκου Πιερρακάκη εκ μέρους των  Υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού αντίστοιχα,  με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες». Το Κέντρο Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή της Cisco κ. Αντώνη Τσιμπούκη, έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για τις πόλεις και τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ (Internet of Things), αλλά και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές και το περιβάλλον, θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τον Ελλαδικό χώρο λόγω της γεωγραφικής θέσης και του οικοσυστήματος. Επιπλέον αναζητούνται προκλήσεις για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο θέλει να αναπτύξει προηγμένες υπηρεσίες. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Cisco Networking Academy).

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» είναι στη διάθεσή σας ώστε να σας καθοδηγήσουν και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για την ολοκλήρωση του έργου, συμβάλλοντας τα μέγιστα για τον εργονομικό και αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, ικανοποιώντας και καλύπτοντας τις ανάγκες της δραστηριότητας και του χρήστη.

Συντάκτης: Νικόλαος Αγραφιώτης | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc. | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων