ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΣ ΤΙΣ 30/9 ΓΙΑ ΤΗ «ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ»

Με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε σήμερα, 31/8/2020, αυτό που μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε δηλώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Θοδωρικάκος, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήτοι η τελική παράταση ως τις 30/9 για την ορθή δήλωση των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας όλων των πολιτών, στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://tetragonika.govapp.gr/, η οποία αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο σύντομο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται κάτι ειδικότερο για τα ακίνητα με αυθαιρεσίες που έχουν ενταχθεί προς τακτοποίηση στο Ν.4495/17, κατηγορία που διαχωρίστηκε στο παρελθόν Φ.Ε.Κ. που είχε εκδοθεί για την προηγούμενη παράταση. Συνεπώς, αναμένεται το νέο Φ.Ε.Κ. για να εξακριβωθεί τί ισχύει και για τα ακίνητα που έχουν αυθαίρετα τακτοποιημένα με το Ν.4495/17 ή που αναμένεται να ενταχθούν στο νόμο το ερχόμενο διάστημα και μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης αφορά την απαλλαγή των ιδιοκτητών από τέλη και πρόστιμα της προηγούμενης πενταετίας.

Στατιστικά αναφέρουμε ότι 1.650.000 πολίτες διόρθωσαν το εμβαδόν των ιδιοκτησιών τους αυτό το διάστημα των 8 μηνών που έχει ανακοινωθεί το μέτρο, δηλώνοντας στο σύνολό τους μέχρι σήμερα επιπλέον 35 εκ. τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη δεκάδων εκατομμύριων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κράτος, «που κακώς δεν εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά το διαδικαστικό, διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά στα ακίνητα που είναι, ήδη, δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά στο δηλωμένο εμβαδό -είναι μικρότερο- από εκείνο που είναι καταγεγραμμένο στο Δήμο και τη ΔΕΗ. Εφόσον έχει προηγηθεί τακτοποίηση αυθαιρέτων, το έντυπο Ε9 θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις αυθαίρετες προσθήκες ανά ακίνητο και μετά να γίνεται η ενημέρωση του εμβαδού του ακινήτου στη σχετική πλατφόρμα.

Σημειώνεται πως για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο «Taxis» και πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία εφόσον έχει ήδη διορθωθεί ήδη από το λογιστή το Ε9 του ιδιοκτήτη.

Προκειμένου να είναι εφικτή η έγκαιρη και ορθή επανακαταμέτρηση των ιδιοκτησιών, προτείνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν προβεί σε έλεγχο νομιμότητας των ακινήτων τους να το κάνουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν οι τελικές εμβαδομετρήσεις αυτών και να έχουν χρόνο να προχωρήσουν στην αλλαγή των τετραγωνικών τους μέτρων τόσο στο φορολογικό έντυπο Ε9, όσο και στην πλατφόρμα με στόχο να μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών κείμενων διατάξεων.

Τα στελέχη της εταιρείας DELTA ENGINEERING, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, με τη χρόνια ενασχόλησή τους με αντίστοιχα έργα, έχουν πλέον ασχοληθεί με εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ ειδικεύονται στην αντιμετώπιση και διαχείριση αυθαιρέτων ειδικών και επαγγελματικών κτιρίων. Η εταιρεία μας είναι στη διάθεσή σας, προκειμένου να αναλάβει την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών με τρόπο ώστε με την ορθή και μεθοδική χρήση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας να επιτύχει την απομείωση των προστίμων και ταυτόχρονα την εξασφάλιση της ιδιοκτησίας σας.

Συντάκτρια: Όλγα Ακτσελή | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MLa ΑΠΘ | Υπεύθυνη Τμήματος Τακτοποίησης Αυθαίρετων Κατασκευών και Τμήματος Μελετών και Αδειοδοτήσεων Έργων Εξυπηρέτησης Οχημάτων