Σχεδιάζοντας το μέλλον του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Στην ημερίδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με θέμα «Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια» -που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», Μορφοβούνι- έδωσαν το «παρών», ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς, η γενική διευθύντρια της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δέσποινα Καρφοπούλου, ο γενικός διευθυντής της «Γεωμελετητικής ΕΤΕ -Γεωπληροφορική & Έργα Υποδομής», Απόστολος Ζαχαριάδης και η διευθύντρια του Τομέα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί», Τατιάνα Αγγελίδου.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που αποτελούσε την εναρκτήρια συνάντηση εκκίνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ΔΕ Νεβρόπολης – Αγράφων και Πλαστήρα (ανάδοχος μελετητής του οποίου είναι η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί») πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος και παρουσιάστηκαν τα οφέλη ανασχεδιασμού και ο προγραμματισμός του μετά την καταστροφή του κυκλώνα «Ιανού».

Χαιρετισμό στην ημερίδα, απεύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών ΥΠΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Επομένη Ημέρα για την Καρδίτσα: Σχέδιο Οικονομικής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μετά το Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανός”», που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σχετικά με την επιλογή της μελέτης ΕΠΣ, αναφέρθηκε ότι αυτή επιλέγεται έναντι των ΤΠΣ λόγω των αμεσότερων χρόνων ολοκλήρωσής της, που την καθιστούν πιο ευέλικτη σε θέματα ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές και ζητήματα άμεσης προστασίας της φύσης. Σχετικά με το γενικότερο αντικείμενό της, προσδιορίζεται αδρομερώς ως η συνθετική θεώρηση των αναπτυξιακών στοιχείων του Δήμου για τον προσδιορισμό νέου αναπτυξιακού μοντέλου με όχημα  νέες χρήσεις γης, την αποκατάσταση φανερών σφαλμάτων και πολεοδομικών αστοχιών της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), την πρόβλεψη υποδομών για την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου της λίμνης όπως λ.χ. βιώσιμες τουριστικές αναπτύξεις θεματικού τουρισμού,  αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γενικά όλες οι σύγχρονες υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Το ΕΠΣ προσδοκάται να διαμορφώσει ένα νέο δομημένο Περιβάλλον, με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με το Φυσικό Περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί ως πολύτιμο κεφάλαιο και ακριβό απόθεμα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Ας σημειωθεί ότι η ομάδα μελέτης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί» αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς:

που θα μελετήσουν συνθετικά τα χωρικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία του δήμου και θα προχωρήσουν σε προτάσεις καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης του ΕΠΣ με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ομάδα συνεπικουρείται από οικονομολόγους, που γνωρίζουν όλα τα θεσμικά εργαλεία και προγράμματα χρηματοδοτήσεων έργων που μπορούν να αξιοποιηθούν για το πρόγραμμα εφαρμογής ΕΠΣ.

Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθούν:

Πηγή εικόνας: etravelnews.gr