ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

28 Μαρτίου 2019

Ο Wright, ο δάσκαλος της λιθοδομής, παρουσίασε για πρώτη φορά το γυαλί ως το κατ’ εξοχήν σύγχρονο υλικό στις διαλέξεις που έδωσε στο πανεπιστήμιο το Princeton το 1930. Στη διάλεξη του με θέμα «Η τεχνοτροπία στη βιομηχανία» δήλωνε: «Το γυαλί έχει σήμερα τέλεια διαφάνεια, οι γυάλινες επιφάνειες μπορούν επίσης να δουλευτούν τόσο τέλεια, ώστε να επιτρέπουν στο βλέμμα να τις διαπερνά».

Η αρχιτεκτονική ως πράξη επιτρέπει ή απαγορεύει επιλεκτικά την οπτική επικοινωνία μεταξύ του «μέσα» και του «έξω», του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου,  έχοντας ως μέσο τα παράθυρα και τα εκτεταμένα υαλοστάσια με την εντυπωσιακή διαφάνεια που προσφέρουν. Το γυαλί είναι το υλικό που διαπραγματεύεται το όριο και το επαναπροσδιορίζει. Είναι το υλικό που επιτρέπει την οπτική πρόσβαση προς το ιδιωτικό ή προς το δημόσιο χώρο ενώ χειρίζεται και την οπτική μόνωση. Η χρήση τη διαφάνειας στις μέρες μας είναι εκτεταμένη σε κάθε είδους κτίρια ακόμη και σε ειδικής χρήσης, όπως κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κτλ.

Με τη χρήση της διαφάνειας στην αρχιτεκτονική τελικά αναρωτιόμαστε τι είναι «μέσα» και τι «έξω»; Πού τοποθετούμε το όριο, υπάρχουν δυνατότητες μεταβολής αυτού του ορίου, πιθανοί ενδιάμεσοι μεταβατικοί χώροι; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν ακόμη και σήμερα τους αρχιτέκτονες, που πέρα από το γυαλί ως υλικό-μέσο οπτικής πρόσβασης έχουν να χειριστούν τα νέα δεδομένα που αφορούν στην νομοθεσία τόσο της ενεργειακής μελέτης των κτιρίων όσο και της μελέτης πυρασφάλειας, και απαιτούν ειδικές συνθήκες όσον αφορά στα κουφώματα των κτιρίων, πέρα από το στοιχείο της διαφάνειας.

Η επιλογή των ανοιγμάτων και κουφωμάτων σε ένα κτίριο γίνεται πάντα ανάλογα με τη χρήση του, τη θέση του κτιρίου, τον προσανατολισμό του σε σχέση με τον Βορρά, τη θέα στην οποία θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή του παρατηρητή, τις ανάγκες σε φυσικό φωτισμό και αερισμό, και συμβάλλει στην ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου βελτιώνοντας το μικροκλίμα του. Τα ανοίγματα και οι διαφανείς χώροι είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου που πέρα από τα παραπάνω περιβαλλοντικά και βιοκλιματικά στοιχεία διαχειρίζονται και ζητήματα ιδιωτικότητας.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης των έργων σας.

(πηγή εικόνας: https://oma.eu/projects/maison-a-bordeaux)

.

Συντάκτης:

Δημήτρης Μακρίσης, Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα