Ευεξία | Η νέα πρόκληση στην αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εσωτερική διακόσμηση

17 Αυγούστου 2020

Ο άνθρωπος σήμερα ζει σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και απαιτήσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής του, κατακλύζεται σχεδόν καθημερινά από δυσάρεστες ή στρεσογόνες ειδήσεις, και αναζητά την εσωτερική ισορροπία του καθώς και μια πηγή έμπνευσης και χαλάρωσης για να ανταπεξέλθει στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί. Ο κόσμος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της εσωτερικής διακόσμησης καλείται να αποκτήσει έναν επιπλέον ρόλο πέραν της εξυπηρέτησης της αισθητικής και της λειτουργικότητας. Η νέα διάσταση που προβάλλεται στοχεύει στη «θεραπεία» του σύγχρονου ανθρώπου, με τη δημιουργία χώρων που έχουν ως πυρήνα την ισορροπία και την ηρεμία του.

Φενγκ Σούι, γυμναστήρια στο σπίτι, γωνίες αυτοσυγκέντρωσης και περισυλλογής αποτελούν μερικά παραδείγματα των τάσεων των τελευταίων ετών που ενσωματώνονται στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Μία από τις νέες σχεδιαστικές τάσεις αποτελεί το «κίνημα της ευεξίας», προβάλλοντας ένα νέο ήθος δημιουργίας που στοχεύει να ηρεμήσει ένα κουρασμένο μυαλό και να εμπνεύσει τη δημιουργική σκέψη μέσα από τις κατάλληλες επιλογές γεωμετρίας, χρωμάτων και υλικών.

Το κίνημα της ευεξίας προάγει την εφαρμογή ήρεμων, καταπραϋντικών χρωμάτων για ψυχική εκτόνωση, αντί για τη δημιουργία έντονων αντιθέσεων. Τα χρώματα που επιλέγονται είναι πιο «ζεστά», προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δημιουργία μιας σύνδεσης και επαφής με το εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και την αίσθηση εξεύρεσης ενός προσωπικού καταφυγίου. Η τάση της ευεξίας επαναφέρει στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικού σχεδιασμού μια απλούστερη, πιο άμεση, οικεία και ανθρωποκεντρική ματιά, δίνοντας σημαίνουσα βαρύτητα στον τρόπο της σύγχρονης ζωής.

Από επιστημονική πλευρά, η νέα αυτή τάση υποστηρίζεται από νευροεπιστήμονες που έχουν ανακαλύψει ειδικά κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα οποία συντονίζονται και εναρμονίζονται με τη γεωμετρία και την οργάνωση του χώρου. Σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες των τελευταίων ετών, οι χώροι που εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο ως στρεσογόνοι και προκαλούν συναισθηματική φόρτιση επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και του αναπνευστικού, και τα επινεφρίδια απελευθερώνουν τις ορμόνες του στρες, δηλαδή την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη.

Όσον αφορά στις παραμέτρους του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, το κίνημα της ευεξίας προτείνει την προσπάθεια ενσωμάτωσης των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

  • Τη δημιουργία ευρύχωρων εισόδων και διαδρόμων κίνησης, που «ανοίγουν» σε αυλές ή κήπους, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ηρεμίας από τη στιγμή της εισόδου στο χώρο.
  • Το σχεδιασμό διαδρόμων που είναι ευρύτεροι σε πλάτος από τον προβλεπόμενο μέσο όρο και δανείζονται φωτισμό, αερισμό και χώρο από παρακείμενους χώρους καθιστικών ή γραφείων. Η χωρική αυτή συνένωση και μοιρασιά συμβάλλει στην αφαίρεση οπτικών εμποδίων και αυστηρά οριοθετημένων διαδρομών, που συχνά προσλαμβάνονται ως σκοτεινές και μη ελκυστικές.
  • Την ενιαία, ανοιχτή διαρρύθμιση κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού (open-plan), που μπορούν να διαχωριστούν κατ’ επιλογή με συρόμενες πόρτες ή κινητά στοιχεία.
  • Το σχεδιασμό ενός ευρύχωρου υπνοδωματίου, απαλλαγμένου από στοιχεία τεχνολογίας, προορισμένου μόνο για χαλάρωση, με χρήση καθαρών υφασμάτων και κουρτινών συσκότισης για έλεγχο διαφορετικών επιπέδων φωτισμού.
  • Τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ντουλάπας και μπάνιου, με κινητά διαχωριστικά, που επιτρέπουν στους κατοίκους να χρησιμοποιούν τους χώρους μαζί ή χωριστά.

Τα βασικά διακοσμητικά στοιχεία του κινήματος της ευεξίας είναι: η εφαρμογή φυσικών υλικών, η χρήση του ξύλου όχι μόνο σε δάπεδα, αλλά και σε τοίχους και οροφές, τα απαλά, καταπραϋντικά χρώματα, η σύνδεση του εσωτερικού με το εξωτερικό – φυσικό περιβάλλον, η τοποθέτηση επίπλων με καμπύλες και η χρήση εσωτερικών φυτών.

Το κίνημα της ευεξίας προάγει και αναβαθμίζει την ποιότητα των εσωτερικών χώρων, θέτοντας στο βάθρο του σχεδιασμού την αντίληψη ότι η γεωμετρία του χώρου υπερβαίνει την απλή λειτουργία ή αισθητική. Με την επίτευξη του σωστού συνδυασμού γεωμετρίας, φωτισμού, σκίασης, αερισμού και υλικού, η αρχιτεκτονική επιστρέφει στις φυσικές της ρίζες και εξυπηρετεί τον πρωτογενή και βασικό της ρόλο που έχει σαν πυρήνα του τον άνθρωπο. 

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στο σχεδιασμό των έργων σας,  αξιοποιώντας με το βέλτιστο και πιο ευέλικτο κάθε φορά τρόπο όλες τις σύγχρονες πρακτικές και φιλοσοφία και ικανοποιώντας και καλύπτοντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες της δραστηριότητας και του χρήστη.

Συντάκτρια: Παπακώστα Χριστίνα | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Environmental Design & Engineering | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα