Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

10 Μαΐου 2019

O γαλλοελβετός αρχιτέκτονας του πρώιμου μοντερνισμού γνωστός ως Le Corbusier (1887-1965) όρισε ως τρία τα κύρια στοιχεία της πολεοδομίας: το φως, το πράσινο και τον ήλιο.

O φυσικός φωτισμός στην αρχιτεκτονική επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά, έχει επίδραση στο χρήστη του κτιρίου, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά, και συμβάλει στην οπτική άνεση που νιώθει ο χρήστης στο χώρο. Ο φυσικός φωτισμός που προσλαμβάνει ένα άτομο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το βιολογικό του ρυθμό. Άλλωστε, οι φωτεινές ώρες της ημέρας μεταβάλλονται σε ετήσια βάση με την αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή ενώ αντίστοιχα με βάση το διαθέσιμο φωτισμό μεταβάλλονται και οι παραγωγικές δραστηριότητες του ατόμου.

Ταυτόχρονα, ο φυσικός φωτισμός επιδρά σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο ενός κτιρίου. Το κτίριο εκμεταλλεύεται το ηλιακό δυναμικό που προσπίπτει στις κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες του, μειώνοντας τις ανάγκες σε τεχνητό φωτισμό που προέρχεται συνήθως από συμβατικές μορφές ενέργειας. Με κατάλληλες πρακτικές ο φυσικός φωτισμός ανακατανέμεται στο εσωτερικό του κτιρίου φτάνοντας ως τον πυρήνα του, μακριά από την επιδερμίδα όπου προσπίπτει η ηλιακή ακτινοβολία. Διάφορα συστήματα αξιοποίησης φυσικού φωτισμού εξασφαλίζουν την επιθυμητή στάθμη φωτισμού αναλόγως με τη χρήση του κτιρίου και τις ώρες λειτουργίας του. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων για τεχνητό φωτισμό, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου αλλά και η μείωση των οικονομικών λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από τη χρήση του κτιρίου.

Επίσης, ο φυσικός φωτισμός συντελεί στην αισθητική που παράγει το κτίριο. Ο τρόπος που εισέρχεται ο φωτισμός στο κτίριο δημιουργεί φωτεινές και λιγότερο φωτεινές περιοχές, κατευθύνοντας κατάλληλα το βλέμμα του χρήστη του κτιρίου. Ο φυσικός φωτισμός μπορεί να υποβάλλει και να δημιουργεί συναισθήματα στον παρατηρητή τονίζοντας παράλληλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου ενώ αναβαθμίζει αισθητικά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης των έργων σας.

(πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/294685/daniel-libeskinds-academy-of-the-jewish-museum-berlin-opens-today/1273682548-bg3-1000×536)

 

Συντάκτης:

Δημήτρης Μακρίσης, Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Τελευταία άρθρα