Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΑΝΕΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

25 Ιανουαρίου 2019

Οι παράγοντες άνεσης που επηρεάζουν το χώρο (σπίτι, γραφείο κ.τ.λ.) μπορούν να προσφέρουν κατάσταση σωματικής ευεξίας στο άτομο που τον χρησιμοποιεί. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που εμπλέκονται στο σχεδιασμό μπορούν να δώσουν στο χώρο αυτή την επιθυμητή ΄άνεση΄, μεριμνώντας για τις οπτικές, θερμικές και ακουστικές συνθήκες, όπως επίσης και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα του χώρου όπου κατοικούμε και εργαζόμαστε, δεδομένου ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει το 90% της ζωής του σε κλειστούς εσωτερικούς δομημένους χώρους.

Πώς όμως μετριούνται οι παράγοντες άνεσης;

Η Ακουστική Άνεση χαρακτηρίζεται από το επίπεδο ήχου, δηλαδή, την απουσία ανεπιθύμητων ήχων και την ποιότητα των ήχων που θέλουμε να ακούσουμε. Ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου (κατοικία, γραφείο, σχολείο, υγειονομική περίθαλψη ή ξενοδοχείο) και τη δραστηριότητα, θα πρέπει να γίνει και ο σχεδιασμός.

Η Οπτική Άνεση είναι επίσης πολύ κρίσιμη για μια βέλτιστη αίσθηση ευημερίας, το φως δεν φέρνει μόνο την αρχιτεκτονική στη ζωή, αλλά φέρνει και τη ζωή στην αρχιτεκτονική. Οι διαφορετικές εργασίες απαιτούν διαφορετικά και συγκεκριμένα επίπεδα ποσότητας φωτός και η βέλτιστη χωρική κατανομή συμβάλλει στην εμπειρία φυσικού και τεχνητού φωτός. Μια οπτική σύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο μέσω των ανοιγμάτων, συνεργάζεται στενά με το βιολογικό μας ρολόι και την εσωτερική ποιότητα του ατόμου.

Η Θερμική Άνεση καθορίζεται από τη θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία και την απουσία των ρευμάτων. Τα ιδανικά θερμικά επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία, αλλά γενικά, οι εσωτερικές θερμοκρασίες 21-24ºC είναι οι πιο άνετες.

Τέλος, η ποιότητα του αέρα καθορίζεται από τον ανεφοδιασμό με φρέσκο αέρα, τους ρύπους και τις οσμές. Αξιολογείται συνήθως με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του CO2, καθώς και τον αριθμό των μικροσωματιδίων και την παρουσία βιολογικών τοξινών.

Λόγω τη συνεχιζόμενης αστικοποίησης παγκοσμίως, είναι απαραίτητο να υπάρχει επίγνωση του βιώσιμου τρόπου οικοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την υγεία και την ευημερία των χρηστών του χώρου. Με τη συνεργασία με επαγγελματίες νέων ειδικοτήτων και εξειδίκευσης πάνω στα θέματα του σχεδιασμού, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές και εργολάβοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους άμεσους χρήστες ενός κτιρίου, αλλά και να συμβάλλουμε στην αειφορία και στην καλή κατάσταση της υγείας.

Τα καταρτισμένα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα ανωτέρω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές, με στόχο την προαγωγή της ατομικής και συλλογικής ευημερίας.

.

Επιμέλεια Κειμένου:

Λιάνα Σταματά, Αρχιτέκτων, Τομέας  Μελετών & Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

(πηγή: https://www.archdaily.com/907758/why-your-home-and-office-affect-your-mood-and-health)

Τελευταία άρθρα