Η πατητή τσιμεντοκονία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

23 Σεπτεμβρίου 2022

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια τεχνοτροπία, η οποία δίνει πρωτότυπη αισθητική στο χώρο και έχει ως βάση το μικροτσιμέντο. Αυτό την διαφοροποιεί από τις παραδοσιακές τσιμεντοκονίες παρόλο που μοιάζουν στην όψη. Το μικροτσιμέντο έχει υψηλή ελαστικότητα (12Ν/mm²), ισχυρή πρόσφυση και πολύ μεγάλη αντοχή κρούσης (45N/mm²) σε πολύ μικρό πάχος. Αποτελεί πολυχρηστικό αλλά και συγχρόνως ποιοτικό υλικό, αντέχει στο χρόνο και προσαρμόζεται στις ανάγκες με ισορροπία μεταξύ αντοχής και ευελιξίας.

Η ευκολία και το πλήθος των εφαρμογών της χάρη στις διάφορες υφές (χονδρόκοκκη, μεσαία ή λεπτόκοκκη), τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα διαφορετικά φινιρίσματα των βερνικιών (ματ, σατινέ ή γυαλιστερό) και τις βαφές ή βελατούρες με μεταλλιζέ εφέ, αποτελούν μια εξαιρετική αρχιτεκτονική πρόταση. Η εφαρμογή της γίνεται από εξειδικευμένο τεχνίτη με σπάτουλα και έτσι το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο, αφού κάθε επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται το υλικό είναι μοναδική.

Χάρη στην υψηλή της πρόσφυση, η πατητή τσιμεντοκονία  μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια και έχει πάχος μέχρι 3 χιλιοστά. Λόγω του μικρού πάχους της μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στο παλιό δάπεδο ή τοίχο. Συμβατά υποστρώματα είναι τα τσιμεντοκονιάματα, το σκυρόδεμα, τα μάρμαρα, τα πλακάκι, το κόντρα πλακέ MDF, οι τσιμεντοσανίδες, οι σοβάδες και τα μωσαϊκά.

Σημαντική παρατήρηση:  Μεταξύ της πλάκας τσιμεντοκονίας και των τοίχων είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρμοί διαστολής που εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο για τη διαστολή της πλάκας. Σε περίπτωση που δεν τηρείται η συγκεκριμένη προδιαγραφή, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ρηγματώσεων. Για τη διασφάλιση της αντοχής στο χρόνο και την ανθεκτικότητα των επιστρώσεων, συνιστάται η χρήση νερού και ουδέτερων καθαριστικών.

Η δημιουργία ενιαίων επιφανειών χωρίς αρμούς πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα που παρέχει, εξασφαλίζει και μεγαλύτερη υγιεινή κάλυψη καθώς και ευκολία στο καθάρισμα. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή ελαστικότητά της, ευνοείται η ενδοδαπέδια θέρμανση, αφού απορροφά τις συστολές- διαστολές που προκαλούν οι μεταβολές της θερμοκρασίας χωρίς να απαιτούνται αρμοί.

Η τελική επιφάνεια περνιέται με ειδικό βερνίκι αδιαβροχοποίησης το οποίο, πέρα από τη στεγανότητα που του δημιουργεί και την απορρόφηση των υγρών, αφού το υλικό δεν είναι υδατογενές από τη φύση του, ταυτόχρονα την προστατεύει από τα χαράγματα και τις ρηγματώσεις.

Η επίστρωση της πατητής τσιμεντοκονίας συνιστάται να τοποθετείται μόνο από ειδικούς τεχνίτες με εξειδίκευση στην εφαρμογή. Είναι βασικό να ακολουθούνται όλα τα βήματα της διαδικασίας εφαρμογής για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering» του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», παρακολουθούν αδιάλειπτα τις εξελίξεις, ώστε να σας καθοδηγήσουν και προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις εφαρμόζοντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στην υλοποίηση των έργων σας.

Σύνταξη κειμένου: Ματίνα Σταθοπούλου | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός | Τομέας Μελετών & Aδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Πηγές:

topciment.com/gr/gr-microcement

foc.gr/patiti-tsimentokonia

Φωτογραφία:

netbauer.com/bauer-resina/patiti-tsimentokonia

Τελευταία άρθρα