ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

22 Φεβρουαρίου 2019

Ακολουθώντας τις εξελισσόμενες τάσεις στον τουρισμό αλλά και τις επιμέρους ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη, τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της εστίασης γνωρίζει μια αναζωπύρωση. Οι ξενοδόχοι προσπαθούν να ανανεώνουν του χώρους τους διαρκώς, μέσω ανακαινίσεων των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Τί συμβαίνει όμως με τον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων; Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα προσφέρει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να περάσει μεγάλο μέρος την παραμονής του εκτός κτιρίου. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια εγκράτεια στους επιχειρηματίες του κλάδου, να επενδύσουν στον υπαίθριο χώρο.

Το τοπίο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αισθητικής του ξενοδοχείου και δρα συμπληρωματικά στις αρχιτεκτονικές όψεις του. Για το λόγο αυτό, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, μπορεί να δημιουργήσει μια ολιστική υπαίθρια εμπειρία και να προσφέρει νέες προοπτικές και δραστηριότητες στον επισκέπτη, αποδίδοντας ουσιαστικά υπεραξία στο δομημένο χώρο.

Πλεονεκτήματα:

  • ο εκσυγχρονισμός του υπαίθριου χώρου μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ξενοδοχείου
  • πρόκειται για μια διαδικασία αναμόρφωσης λιγότερο χρονοβόρα από την κτιριακή ανακαίνιση καθώς δεν εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες αδειοδότησης
  • αλλά και λιγότερο κοστοβόρα κατασκευαστικά.

Ο σχεδιασμός βρίσκει εφαρμογή σε ένα ευρύ αντικείμενο:

  • Θέρετρα και χειμερινός τουρισμός. Η αξία του κήπου σε αυτές τις μονάδες είναι αδιαμφισβήτητη καθώς παρέχει νέες επιλογές χαλάρωσης στους επισκέπτες τους, εντός των ορίων τους.
  • Business and pleasure! Η ανανέωση του περιβάλλοντος χώρου συστήνεται ιδιαίτερα και στα ξενοδοχεία που στοχεύουν στον επαγγελματικό τουρισμό, διοργανώνουν συνέδρια και εκδηλώσεις και άρα χρειάζεται να παρέχουν χώρους για συναντήσεις ή ευχάριστους χώρους διαλλείματος. 

Η βασική φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνοψίζεται στα κάτωθι σημεία:

  • Δεν χρειάζεται να διατεθούν πολλά τετραγωνικά για έναν εντυπωσιακό κήπο. Το ξενοδοχειακό ακίνητό είναι πολύτιμο και κάθε τετραγωνικό μετράει, γι αυτό προτιμητέα είναι η δημιουργία μικροτοποθεσιών με φυτεύσεις και λοιπό εξοπλισμό.
  • Η πισίνα είναι το ιδανικό πεδίο εφαρμογής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου. Η θέση, το σχήμα, το χρώμα και ο περιβάλλων χώρος της, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό άσχετα με το μέγεθος αυτής.
  • Η επιλογή των φυτών είναι η σημαντικότερη απόφαση στο σχεδιασμό: το χρώμα, το ύψος, η υφή, οι ανάγκες σε φροντίδα που έχουν. Με την σωστή επιλογή μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία ενός βιώσιμου κήπου, με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών προκλήσεων (ηχορύπανση, έντομα, μυρωδιές).

Κατά το σχεδιασμό χρειάζεται η ειδίκευση και η εμπειρία του αρχιτέκτονα στο αντικείμενο ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι. Το τοπίο είναι σημαντικό να φαίνεται όμορφο, αλλά πρέπει επίσης να μεταφέρει μια ιστορία, να έχει ένα σκοπό, να προκαλεί ερεθισμό των αισθήσεων – κι όλα αυτά με το ελάχιστο κόστος κατασκευής αλλά και συντήρησης. Κατά την ανάθεση μιας τέτοιας πρόκλησης, η μελετητική ομάδα μηχανικών, σε συνεργασία με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων, εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική, βιωσιμότητα και οικονομία.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», μελετούμε αφουγκραζόμενοι τον τόπο, τον επιχειρηματία και τον ταξιδιώτη. Συνδέοντας τον περιβάλλοντα χώρο με τη γενικότερη εμπειρία του ξενοδοχείου, σκεφτόμαστε τον σχεδιασμό συνολικά, αναζητώντας τρόπους να δημιουργήσουμε κάθε φορά ένα νέο, μοντέρνο χώρο που θα συμβάλει στην προώθηση της εκάστοτε επιχείρησης.

.

Συντάκτης:

Όλγα Ακτσελή, Αρχιτέκτων, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

(Πηγή εικόνας: https://pxhere.com/en/photo/598227)

Τελευταία άρθρα