Ο Ήλιος ως μέσο Φυσικού Φωτισμού

2 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι ( 1887-1965), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ,  πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και στην εξεύρεση λύσεων για την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των συσσωρευμένων πόλεων υποστήριζε ότι τα κύρια στοιχεία της πολεοδομίας είναι το Φως, το πράσινο και ο ήλιος. Ισχυριζόταν δε ότι «Αν ο ήλιος μπαίνει μες στο σπίτι, μπαίνει λίγο και μες στην ψυχή των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό».

Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία θέλοντας να υιοθετήσει εναλλακτικές μεθόδους για την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός με σκοπό την εξασφάλιση του φωτισμού στο εσωτερικό των κτιρίων οδηγήθηκε στη δημιουργία συστοιχιών ηλιακών σωλήνων, γνωστοί και ως «Sun Tunnels,  Light tubes,  Daylight Pipes» η λειτουργία των οποίων στηρίζεται στην εκμετάλλευση και χρήση της ηλιακής  ενέργειας για τη διοχέτευση άπλετου ηλιακού φωτός  στο εσωτερικό των κτιρίων. Οι φωτοσωλήνες αποτελούν εξελιγμένα συστήματα ημερήσιου φυσικού φωτισμού που  επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 100%.

Η χρήση ηλιακών σωλήνων φωτισμού σε χώρους κατοικιών, εργασιακούς χώρους και κυρίως σε βιομηχανικά κτίρια αποτελεί νέα τεχνολογία βιοκλιματικού σχεδιασμού και επιτρέπουν τον επαρκή φυσικό φωτισμό βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων όπως επίσης και σκοτεινών υπόγειων χώρων, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια και χωρίς να μεταφέρουν καθόλου θερμότητα στο εσωτερικό των χώρων αυτών.

Οι ηλιακοί σωλήνες διοχετεύουν το ηλιακό φως στους χώρους μέσα από έναν ειδικά κατασκευασμένο θόλο σφαίρας. Οι σωλήνες διατίθενται στην αγορά ως εύκαμπτοι αλλά και άκαμπτοι ηλιακοί σωλήνες με ανακλαστικά τοιχώματα, που μεταφέρουν το φυσικό φως. Οι άκαμπτοι φωτοσωλήνες συνδέονται απευθείας με την οροφή και παρέχουν περισσότερο φυσικό φως σε σύγκριση με τους εύκαμπτους ηλιακούς σωλήνες.

Η απόδοσή τους εξαρτάται από την ένταση και την εποχιακή διακύμανση του ηλιακού φωτός, την ανακλαστικότητα του υλικού στο εσωτερικό του σωλήνα και από το λόγο του μήκους του φωτοσωλήνα προς τη διάμετρό του. Για αυξημένη απόδοση το μήκος τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10μ., δεδομένου ότι όσο αυξάνει το μήκος, μειώνεται σημαντικά η ένταση του φωτισμού.

Η φύση του ανακλαστικού υλικού μοιάζει με καθρέφτη, που αιχμαλωτίζει το φως του ήλιου και το αντανακλά στις εσωτερικές επιφάνειες του σωλήνα. Το ηλιακό φως «ταξιδεύει» μέσω των πολλών ανακλαστικών επιφανειών και φτάνει στον εσωτερικό χώρο όπου εκπέμπεται μέσω ενός ακρυλικού θόλου στην οροφή. Το φως απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το χώρο χωρίς να προκαλεί θέρμανση του χώρου από το φως του ήλιου και είναι εντελώς απαλλαγμένο από τις ακτίνες UV.

Οι καταναλωτές δε χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μειώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι ηλιακοί σωλήνες είναι οικονομικά αποδοτικοί σε σύγκριση με άλλες επιλογές φωτισμού, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτών των προϊόντων είναι ότι είναι προϊόντα εύκολης εγκατάστασης,  δεν απαιτούν εκτεταμένες επεμβάσεις και συνιστούν μια εύκολη οδό για χρήση ανανεώσιμων πηγών και κατανάλωση καθαρής και χαμηλού κόστους ενέργειας στα κτίρια.

Ο φωτισμός των χώρων με φυσικό φωτισμό έχει αποδειχθεί ότι εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή εργασίας σε σχέση με το τεχνητό φως και όσο πιο πολύ διαρκεί η ηλιοφάνεια παραμένουν αποδοτικοί για μεγαλύτερο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Το φυσικό φως αποτελεί έναν από τους καλύτερους και βιώσιμους τρόπους για φωτισμό χώρων, μειώνει το ενεργειακό κόστος, όπως επίσης και το αποτύπωμα άνθρακα και τις επιβλαβείς εκπομπές που παράγονται από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Τα στελέχη της «Delta Engineering-Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες», βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στη μελέτη, το σχεδιασμό και τη διαχείριση των έργων σας και προσπαθούν να συμβάλλουν με τη γνώση και εμπειρία τους στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος με χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Σύνταξη κειμένου: Ευαγγελία Καραγεώργου | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. | Τομέας Διαχείρισης και Επίβλεψης Τεχνικών Έργων

Τελευταία άρθρα