Παράταση έως 31.8.2020 για τη δήλωση τετραγωνικών μέτρων στους δήμους

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή παρατείνεται έως 31.8.2020 η δυνατότητα δήλωσης τετραγωνικών μέτρων -που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους- λόγω μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών στο μέτρο αυτό, όπως αναφέρεται και στην σχετική αιτιολογική έκθεση.

Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, προ δεκαπενθημέρου, προστέθηκαν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ακόλουθες λειτουργίες, οι οποίες αποσκοπούν στην  περαιτέρω εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών, όσο και των υπαλλήλων των ΟΤΑ:

  1. Δυνατότητα Δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Έγινε προσθήκη 2 πεδίων (Αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού, τ.μ. κοινοχρήστου χώρου)
  2. Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση
  3. Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου ώστε δηλώνονται και κινητά κατοίκων του  εξωτερικού (περισσότερα ψηφία)
  4. Προστέθηκε το Οικοδομικό Τετράγωνο (μη υποχρεωτικό)
  5. Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου σαν Εντός-Εκτός Οικισμού
  6. Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής. (αφορά υπαλλήλους ΟΤΑ)
  7. Βελτιώθηκε η αναζήτηση στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των Δήμων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνει διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, χωρίς να επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις είναι https://tetragonika.govapp.gr/ και λειτουργεί από τις 27 Φεβρουαρίου.

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί» του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», αδιάλειπτα δίπλα στις εξελίξεις και παρακολουθώντας τις νομοθετικές μεταβολές είναι πάντα ενημερωμένα και καταρτισμένα ώστε να σας καθοδηγήσουν για οτιδήποτε αφορά τα παραπάνω.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Παντελίδης | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.B.A. | Τμήμα Αδειοδοτήσεων Τεχνικών Έργων