Πρατήριο υγρών και αερίων καυσίμων: Μια ματιά στο μέλλον

4 Οκτωβρίου 2019

Με αφορμή τα εγκαίνια στις 27/9/2019, του πρώτου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που προέκυψε από πλήρη μετατροπή υφιστάμενου πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Takoma Park του Maryland των Η.Π.Α. αλλά και το διαφημιστικό spot της μεγάλης φίρμας Foster + Partners σε συνεργασία με τη Nissan όπου το πρατήριο του μέλλοντος εμφανίζεται ως μια θέση στάθμευσης με ασύρματους φορτιστές οχημάτων, προκύπτει το ερώτημα εάν αυτό είναι όντως το μέλλον σε αυτόν τον τομέα.

Η αλήθεια είναι πως όχι.

Εξέλιξη στον τομέα των πρατηρίων καυσίμων δεν είναι μόνο η μετατροπή τους σε ηλεκτρικά. Όμως είναι γεγονός πως το «βενζινάδικο» βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και απαιτούνται δυναμικές κινήσεις αναμόρφωσης ώστε να κατακτήσει μια θέση στο χάρτη των επιχειρήσεων του μέλλοντος. Τέτοιες κινήσεις εξετάζονται στο εξωτερικό και δειλά εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξετάζουν όλες τις πιθανές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των νέων επιλογών καυσίμων, των νέων συνοδών χρήσεων, της αλλαγής της εικόνας των χώρων κλπ.

  • Εισαγωγή των πρατηρίων στην εποχή της τεχνολογίας: η πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου διαδικτυακά, εύκολα και γρήγορα μέσω σχετικών εφαρμογών είναι η νέα τάση στον τομέα. Οι ίδιες εφαρμογές εξετάζεται να ετοιμάζουν τις αντλίες με το κατάλληλο καύσιμο και την επιθυμητή ποσότητα και να ειδοποιούν τον οδηγό όταν είναι διαθέσιμες ώστε αυτός το μόνο που έχει να κάνει είναι να σταθμεύσει και να προσαρμόσει τη μάνικα στο ντεπόζιτο. Η διαδικασία ανεφοδιασμού επιταχύνεται με επωφελούμενους τόσο τον πελάτη όσο και τον επιχειρηματία.
  • Εξωραϊσμός και αισθητική αναβάθμιση: η ανανέωση των κτιριακών εγκαταστάσεων με ήπιες και οικονομικές παρεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων ή στα στέγαστρα των αντλιών αποπνέουν αέρα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Παράλληλα ανά τον κόσμο διοργανώνονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με θέμα κυρίως τα στέγαστρα των αντλιών καυσίμων που είναι και το σήμα κατατεθέν των επιχειρήσεων. Βιοκλιματικές επεμβάσεις, φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και φυτεμένα δώματα είναι οι τάσεις που έχουν υιοθετηθεί κατά κόρον σε σχετικές αρχιτεκτονικές προτάσεις.
  • Εμπλουτισμός παροχών: όλο και περισσότερο παρατηρείται και στην Ελλάδα η τάση της δημιουργίας «One stop shop» στους χώρους των πρατηρίων με την εγκατάσταση Mini markets και Καφέ-snack bars που εξυπηρετούν τους διερχόμενους με μια στάση και άνετη στάθμευση. Μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών για παράδειγμα έχει εντάξει επιτυχώς στα πρατήριά της εδραιωμένα εμπορικά σήματα όπως για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό της Marks & Spencer στην πώληση τροφίμων – έχει παρατηρηθεί ότι οι μισοί πελάτες επισκέπτονται το πρατήριο για να αγοράσουν τρόφιμα και επί τη ευκαιρία τροφοδοτούν τα οχήματά τους και όχι το αντίθετο. Στην ίδια χώρα, άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου, συνεργάζεται με το Costa Coffee ενώ αναζητά συνεργασία και με αλυσίδα εστιατορίων. Στην Ελλάδα ακολουθούνται παρόμοια μοντέλα και εξετάζονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές μακροπρόθεσμα και συνεργασίες με αλυσίδες snack-bars και υπεραγορών.

Η στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα και η εξάπλωση της κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σίγουρο ότι θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση των συμβατικών καυσίμων στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να ανησυχούν. Οι ίδιες βλέπουν όμως παράλληλα και μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούν, να εξελιχθούν και να αλλάξουν, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και ευκολίες και παρουσιάζοντας μια νέα εικόνα που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την αγορά μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του  Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει επιτυχώς πληθώρα έργων σχετικών με πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων, είναι σε θέση να υποστηρίξουν κάθε επιχείρηση σε επίπεδο μελετών, διαχείρισης αδειοδοτήσεων και τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα.

 

Συντάκτρια:

Όλγα Ακτσελή, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ., MLA Αρχιτεκτονική Τοπίου Α.Π.Θ. | Τμήμα Μελετών και Αδειοδοτήσεων Έργων Εξυπηρέτησης Οχημάτων

 

Τελευταία άρθρα