ΣΕΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ!

26 Ιουλίου 2019

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά σε πολλές χώρες του κόσμου. Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελεί η Ελλάδα, η οποία ωστόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της μορφολογίας είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα. Χαρακτηριστικά, κατέχει τα ηνία από πλευράς σεισμικότητας στην Ευρώπη ενώ κατατάσσεται έκτη σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς όμως αντιδρούμε σε ένα σεισμό και στις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται από μια σεισμική δόνηση;  Τι κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό; Παρακάτω σας δίνουμε ένα σύντομο οδηγό για την καλύτερη -κατά το δυνατό- αντιμετώπιση.

 

Προετοιμαζόμαστε!

 1. Εφοδιαζόμαστε με βασικά είδη πρώτης ανάγκης (φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, σφυρίχτρα, ξηρά τροφή κλπ).
 2. Ετοιμάζουμε ένα φορητό σάκο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης για το σπίτι, τη δουλειά ή χώρους στους οποίους βρισκόμαστε συχνά.
 3. Εντοπίζουμε τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης ανά χώρο, γνωρίζουμε πως κλείνουν οι γενικοί διακόπτες, μαθαίνουμε τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία).
 4. Προετοιμαζόμαστε μαζί με τα μέλη της οικογένειάς μας: δημιουργούμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθορίζουμε ένα ασφαλές σημείο για να συναντηθούμε σε περίπτωση που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, δημιουργούμε καταλόγους με τηλέφωνα ανάγκης και βασικών προσώπων, κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας.
 5. Φροντίζουμε το σπίτι μας και τους χώρους εργασίας μας (όσο είναι εφικτό) ώστε να είναι ασφαλείς: αποφεύγουμε να τοποθετούμε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από το κρεβάτι μας ή τον καναπέ, στηρίζουμε κατάλληλα τα ογκώδη και βαριά αντικείμενα, τα φωτιστικά κτλ, τοποθετούμε σε χαμηλά ράφια εύθραυστα και βαριά αντικείμενα, εντοπίζουμε επικίνδυνα σημεία και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε/περιορίσουμε.
 6. Ορίζουμε ένα φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο στο οποίο θα απευθυνθούμε μετά το σεισμό και θα ενημερώσουμε για την κατάστασή μας.
 7. Μαθαίνουμε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.

 

Προστατευόμαστε!

 1. Παραμένουμε στο χώρο μέχρι να σταματήσει ο σεισμός και να είναι ασφαλής η έξοδος.
 2. Μένουμε ψύχραιμοι και περιορίζουμε τις κινήσεις μας.
 3. Προστατευόμαστε κάτω από κάποιο γερό έπιπλο κρατώντας το πόδι του ή κάποια εξωτερική γερή πόρτα. Εάν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, σκύβουμε στο μέσο του χώρου και προστατεύουμε το κεφάλι και τον αυχένα (ιδανικά σε εμβρυακή στάση).
 4. Απομακρυνόμαστε από μεγάλες, γυάλινες επιφάνειες ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να μας τραυματίσουν.
 5. Εάν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνόμαστε κατά το δυνατό από προσόψεις κτιρίων, κολώνες με ηλεκτροφόρα καλώδια, ψηλά δέντρα ή άλλα επικίνδυνα σημεία που μπορεί να μας τραυματίσουν. Αποφεύγουμε παραθαλάσσιες περιοχές, όσο είναι δυνατό, και ακτές καθώς υπάρχει πιθανότητα θαλάσσιων κυμάτων βαρύτητας (τσουνάμι).
 6. Εάν βρισκόμαστε σε αυτοκίνητο, μειώνουμε ταχύτητα, σταματάμε το συντομότερο σε ασφαλές σημείο αποφεύγοντας τα επικίνδυνα σημεία που περιγράφονται παραπάνω και φροντίζουμε να μην παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία. Οι οδικοί άξονες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι και σε λειτουργία μετά το συμβάν.

 

Ενεργούμε σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις οδηγίες για την ασφάλειά μας!

 1. Εκκενώνουμε το κτίριο με ασφάλεια και ψυχραιμία, έχοντας κλείσει πρώτα τους διακόπτες ρεύματος, νερού, αερίου και έχοντας πάρει τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που έχουμε προετοιμάσει. Προσοχή στα κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουμε σε εξωτερικό χώρο για αρκετή ώρα.
 2. Δε χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες, εγκαταλείπουμε το χώρο από τις σκάλες.
 3. Κινούμαστε στον προκαθορισμένο ανοιχτό και ασφαλή χώρο, μακριά από επικίνδυνα σημεία και κτίρια.
 4. Περιορίζουμε στα απαραίτητα τη χρήση τηλεφώνου και αυτοκινήτου για να μην προκαλέσουμε συμφόρηση στα δίκτυα.
 5. Βοηθάμε τραυματίες, εγκλωβισμένους ή/και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αποφεύγουμε να μετακινήσουμε βαριά τραυματισμένους εκτός εάν υπάρχει σοβαρός νέος κίνδυνος, ενημερώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητούμε βοήθεια.
 6. Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες και τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης των αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών και συνεργείων, διευκολύνουμε το έργο των διασωστών και των αρμοδίων.
 7. Παραμένουμε ψύχραιμοι και είμαστε σε επιφυλακή για μετασεισμούς, μπορεί να προκληθούν νέες βλάβες.
 8. Εάν είμαστε παγιδευμένοι από συντρίμμια:
 • Παραμένουμε όσο το δυνατό ψύχραιμοι.
 • Δε μετακινούμαστε ή σηκώνουμε σκόνη.
 • Καλύπτουμε το πρόσωπό μας με κάποιο ρούχο ή μαντήλι για να μην εισπνεύσουμε επικίνδυνα υλικά.
 • Ζητάμε βοήθεια με κάποιο κτύπο σε σωλήνα ή τοίχο και χρησιμοποιούμε κάποια σφυρίχτρα εάν είναι διαθέσιμη. Φωνάζουμε μόνο αν αναγκαστούμε και δεν έχουμε άλλο μέσο (φωνάζοντας μπορεί να εισπνεύσουμε επικίνδυνη ποσότητα σκόνης).

 

Προετοιμαζόμαστε, προστατευόμαστε, ενεργούμε!

 

Επιμέλεια: Αρετή Μπαντή, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός MSc., Τομέας Τεχνικού Ελέγχου Ακινήτων

Πηγή: Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Πηγή εικόνας: www.pixels.com

Τελευταία άρθρα