ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ

28 Ιουνίου 2019

Το Σύστημα Αεριζόμενης Πρόσοψης αποτελεί ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης του κτιριακού κελύφους, το οποίο προσφέρει νέες δυνατότητες στην αρχιτεκτονική σύνθεση των όψεων και ένα πεδίο εφαρμογής πληθώρας υλικών, σχημάτων και υφών, όπου ταυτόχρονα ενσωματώνονται σημαντικά πλεονεκτήματα σχετικά με την ενεργειακή και τη λειτουργική συμπεριφορά των κτιρίων.

Η αρχή του συστήματος βασίζεται στην εφαρμογή θερμομόνωσης εξωτερικά του κελύφους με φύλλα επικάλυψης τοποθετημένα σε απόσταση μερικών εκατοστών από αυτήν (< 10 εκ.), έτσι ώστε να μπορεί η μονωτική στρώση να αερίζεται διαρκώς μέσω του διακένου που δημιουργείται στη διάταξη αυτή. Το ρεύμα – αέρα εξαλείφει τις υγρασίες που δημιουργούνται από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ επιπρόσθετα καταργεί την απαίτηση για στεγανοποίηση της μόνωσης με την εφαρμογή κάποιου άλλου υλικού.

Οι τέσσερις λειτουργικές στρώσεις που συνθέτουν το σύστημα αεριζόμενης πρόσοψης είναι:

 • η εξωτερική θερμομόνωση με το σύστημα στήριξης στην εξωτερική τοιχοδομή
 • το κενό αέρος για τον αερισμό της μόνωσης
 • το σύστημα ανάρτησης / στερέωσης (σκελετός) της εξωτερικής επικάλυψης
 • η εξωτερική επικάλυψη

Η μονωτική στρώση στερεώνεται στο κέλυφος (ανάλογα με τον τύπο του υλικού) (κόλλα, ειδικά τεμάχια, ή ο συνδυασμός αυτών). Τα φύλλα επενδύσεων αναρτώνται σε μεταλλικό σκελετό, ο οποίος διαπερνά τη μονωτική στρώση και στερεώνεται στο κέλυφος του κτιρίου με τα κατάλληλα εξαρτήματα για την εξάλειψη των θερμογεφυρών. Το σύστημα ανάρτησης μελετάται κατά περίπτωση και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε κατασκευής. Η επάνω οριζόντια επιφάνεια διαθέτει συγκεκριμένα ανοίγματα για την εισχώρηση του αέρα και τον ταυτόχρονο περιορισμό της εισροής νερού στο διάκενο, ενώ η κάτω διακόπτεται λίγο ψηλότερα από το έδαφος για την ευχερή απορροή του νερού που εισέρχεται.

Αισθητικά πλεονεκτήματα:

 • απεριόριστες επιλογές ανάμεσα σε μεγάλο πλήθος μορφών, διαστάσεων, υλικών, χρωμάτων, σχεδίων και υφών (παραδείγματα υλικών επενδύσεων αποτελούν ο τιτανιούχος ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο βακελίτης και τα πανέλα HPL, οι κεραμικές πλάκες, οι έγχρωμες ινοπλισμένες τσιμεντοσανίδες, κ.α.)
 • εφαρμογή φυσικών, συνθετικών υλικών και ανακυκλωμένων υλικών
 • ανθεκτικότητα κατασκευής (άρτια εμφάνιση για μεγάλη χρονική διάρκεια)

Ενεργειακά και λειτουργικά οφέλη:

 • μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
 • βελτίωση αντίστασης στη φωτιά του κτιριακού κελύφους με τον κατάλληλο συνδυασμό θερμομόνωσης και επικάλυψης
 • βελτίωση θερμομόνωσης και ηχομόνωσης κτιριακού κελύφους (χρήση οποιουδήποτε επιθυμητού πάχους θερμομόνωσης)
 • διαπνοή κτιριακού κελύφους εξαιτίας του αερισμού
 • αντοχή σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες
 • περιορισμένη συντήρηση (πιστοποιημένα υλικά για αντοχή στο χρόνο και άρα μειωμένη φθορά)
 • προστασία θερμομονωτικής στρώσης (κρούσεις, κτλ.)

Παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος μπορεί να αποτελέσει κτίριο εκπαίδευσης (π.χ. δημοτικό σχολείο), υφιστάμενο ή νεοαναγειρόμενο, τόσο λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων, όσο και λόγω των περιορισμών που υπάρχουν σύμφωνα με το νέο κανονισμό πυροπροστασίας.

Λόγω της προστασίας από το νερό που προσφέρει η εξωτερική επικάλυψη, καθώς επίσης και του αερισμού που εξαλείφει την υγρασία, διευκολύνεται η εφαρμογή του πετροβάμβακα ως υλικό μόνωσης. Ο πετροβάμβακας αποτελεί ένα υλικό που ανακυκλώνεται, διαθέτει θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες και είναι πρακτικά άκαυστος. Υπερτερεί όσον αφορά την αντοχή του σε συνεχείς θερμοκρασίες, καθώς δεν θα αποδομηθεί έως τους 1000 βαθμούς Κελσίου. Το σύστημα αεριζόμενης όψης διευκολύνει την εφαρμογή στρώσεων σε μεγάλα πάχη, όπως αυτά που χρησιμοποιούν τα παθητικά κτήρια (16 – 24 εκ.), προσφέροντας τη δυνατότητα για σημαντική βελτίωση της θερμομονωτικής και ηχομονωτικής συμπεριφοράς του κελύφους.

Επιπρόσθετα η δυνατότητα επιλογής μέσα από μία πληθώρα υλικών αποτελεί εργαλείο και παρέχει ποικίλες δυνατότητες στην αρχιτεκτονική έκφραση ενός δημοσίου κτιρίου, με την αναβάθμιση της αισθητικής του αξίας και την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς, της ασφάλειας, και της αντοχής στο χρόνο συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αειφορία.

 

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες», βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στον άξονα της αειφόρου ανάπτυξης των έργων.

 

Συντάκτρια:

Ελευθερία Κίκη, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Τομέας  Μελετών & Αδειοδοτήσεων Δημοσίων Έργων

 

Πηγές εικόνων:

http://architextur.es/textures/patinated-copper-panels?_sft_material=metal

https://www.detail.de/artikel/am-wasser-strandgebaeude-in-der-duenenlandschaft-am-twistesee-29488/

http://www.archiexpo.com/prod/parklex-international/product-51576-1537379.html

http://aqiganganagar.info

https://archello.com/en/embedded/architect-at-work/products/nordic-brass-weathered#product-description

Τελευταία άρθρα