Το ξύλο ως φέρον δομικό στοιχείο

27 Σεπτεμβρίου 2019

Το ξύλο είναι ένα φυσικό οργανικό υλικό που διαχρονικά χρησιμοποιείται στις δομικές κατασκευές. Η ευρεία χρήση του ωστόσο ως φέρον δομικό στοιχείο κατά το παρελθόν περιορίζονταν σε σχέση με την πέτρα, το χάλυβα και το μπετόν, σε μικρής κλίμακας κατασκευές, όπως είναι οι στέγες. Ο περιορισμός αυτός οφείλονταν κυρίως στη μεγαλύτερη ανάγκη συντήρησης του ξύλου, αλλά και του περιορισμού του σε μεγάλα φυσικά μήκη και διατομές και άρα στη δυναμική του ως φέρον δομικό στοιχείο.

Οι σημερινές όμως τεχνικές επεξεργασίας του ξύλου του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στις δομικές κατασκευές και να ανταγωνίζεται πλέον επάξια τις δομικές δυνατότητες του χάλυβα και του μπετόν. Η σύνθετη επικολλητή ξυλεία αποτελεί τον επαναπροσδιορισμό του ξύλου ως δομικό υλικό και το μεταμορφώνει σε ένα σχεδόν βιομηχανικό προϊόν με ενισχυμένες μηχανικές ιδιότητες, διατηρώντας όμως την αισθητική του υπεροχή σε σχέση με τα άλλα βιομηχανικά δομικά υλικά.

Με τη μέθοδο της επικολλητής ξυλείας και της βιομηχανικής του επεξεργασίας δίνεται η δυνατότητα παραγωγής μεγάλων ξύλινων δομικών στοιχείων, τόσο σε μήκος όσο και σε διατομές, απαλλαγμένων από τις ατέλειες του οργανικού υλικού, με μεγάλη διάρκεια ζωής, αυξημένο δείκτη πυραντίστασης, μεγάλη αντισεισμικότητα και χωρίς τον κίνδυνο προσβολής του από παθογόνους οργανισμούς, ως οργανικό υλικό. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα δομικών κατασκευών με ιδιαίτερες γεωμετρικές μορφολογίες, χαρίζοντας μεγάλο βαθμό ελευθερίας στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

Το αισθητικό πλεονέκτημα της υφής του ξύλου που παραμένει, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το καθιστούν όλο και περισσότερο επιλέξιμο υλικό στη φέρουσα δόμηση και στην Ελλάδα, για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα (γυμναστήρια, κολυμβητήρια), πολιτιστικά κτίρια, συγκοινωνιακούς σταθμούς, αλλά και για γέφυρες όπου το ξύλο αποτελεί άριστη επιλογή σε ένα φυσικό περιβάλλον.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσής τους, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας στο σχεδιασμό τις καταλληλότερες τεχνικές και πρακτικές, χρησιμοποιώντας το βέλτιστο κάθε φορά συνδυασμό υλικών και στοιχείων.

 

Συντάκτης: Κωστής Κ. Τζάκης, Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Πηγή εικόνας: http://www.ktirio.gr/κτιρια/ξενα-κτιρια/βιβλιοθήκη-με-κελυφος-από-ξύλινες-νευρώσεις-στη-νορβηγία

 

Τελευταία άρθρα