ΦΩΣ: Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

5 Οκτωβρίου 2018

Το φως, μέσω της σωστής διαχείρισης και αξιοποίησής του, διαθέτει την ικανότητα να προβάλει μια αρχιτεκτονική σύνθεση, να αναδείξει τα υλικά και τους όγκους του κτιρίου και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του χώρου. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται συχνά ως η τέταρτη διάσταση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου είναι η ανάδειξή του, μέσω της εφαρμογής κατάλληλων τεχνικών φωτισμού και σκίασης, προκαλώντας την προσοχή αλλά και το ενδιαφέρον των χρηστών του, διατηρώντας αναλλοίωτη την αίσθηση άνεσης και ηρεμίας που διαπνέει τους χώρους.

Η μελέτη φωτισμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Επιδιώκει την ομαλή μετάβαση στη φωτεινότητα του κάθε χώρου, χωρίς απότομες και έντονες αντιθέσεις, ώστε να μην προκαλούνται δυσάρεστες αλλαγές στην οπτική και αισθητική άνεση. Χρησιμοποιώντας το φως ως μέσο προβολής και ανάδειξης, η μελέτη φωτισμού επιτυγχάνει τη βελτίωση των συνθηκών εντός του κτιρίου, τη δημιουργία κατάλληλης και ευχάριστης ατμόσφαιρας και την επάρκεια του φωτισμού, ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία των ανθρώπων που κινούνται στο χώρο, με κύριο πάντα μέλημα την ασφάλεια τους.

Συστήματα τεχνικού φωτισμού, καθώς και συστήματα και τεχνικές εκμετάλλευσης του φυσικού φωτός, ενσωματώνονται έντεχνα στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό και περιβάλλοντα χώρο του, τονίζοντας και αναδεικνύοντας την ταυτότητα του. Περίτεχνα ανοίγματα, κατάλληλα υλικά, έμμεσος φωτισμός μέσω εσοχών κρυφού φωτισμού, φωτιστικά με εναλλαγές χρωμάτων κ.α., συνδυάζονται σε απόλυτο συγχρονισμό και αρμονία με τα χρώματα, τις υφές και τις ανάγκες των εκάστοτε χώρων, με στόχο την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», με προσοχή στη λεπτομέρεια και διάθεση για καινοτομία και υψηλή αισθητική, προχωρά στη σχεδίαση κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων με ταυτότητα και είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές, με στόχο την υποστήριξη κάθε επιχείρησης.

Τελευταία άρθρα