ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14 Ιουνίου 2019

To ψηφιακό περιβάλλον εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και οι συνέπειες στην επαγγελματική ζωή του αρχιτέκτονα είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Στο προσκήνιο βρίσκονται σχεδιαστικά προγράμματα με ασύλληπτες -σε σχέση με παλιότερες περιόδους- δυνατότητες που επιτρέπουν τη διεύρυνση του αρχιτεκτονικού ορίζοντα και τη σχεδίαση νέων μορφών, που δεν μπορούσαν να αποδοθούν με τα παραδοσιακά μέσα σχεδίασης.

Η επιρροή της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ορατή σε όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής διαδικασίας, ξεκινώντας από τις σχεδιαστικές μεθόδους, συνεχίζοντας στη γένεση και επεξεργασία της μορφής και καταλήγοντας στο στάδιο της κατασκευής.

Σήμερα, τα αρχεία #BIM έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σχέδια #CAD και ο υπολογιστικός σχεδιασμός (computational design) δίνει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να ενσωματώνουν πολύπλοκες πληροφορίες για τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά των υλικών, ενημερώνοντας με αυτά τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή τη σχεδιαστική διαδικασία. Επιπλέον το cloud computing επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να εργάζονται από διάφορους προορισμούς παγκοσμίως.

Τα drones πετούν πάνω από τις πόλεις μας αποτυπώνοντας κάθε λεπτομέρεια, τα 3D λέιζερ σαρώνουν μεγάλες αστικές περιοχές και οι 3D printers εκτυπώνουν ήδη πειραματικά κτίρια. Η τρισδιάστατη εκτύπωση  έχει άπειρες εφαρμογές και πολλοί πιστεύουν ότι θα φέρει την επόμενη βιομηχανική επανάσταση. Η εικονική πραγματικότητα έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ιδέας, απεικόνισης και υλοποίησης, ενώ η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν την επόμενη τεχνολογία αιχμής στον κλάδο της αρχιτεκτονικής.

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας πολυσύνθετος τομέας ο οποίος περιλαμβάνει σχεδιασμό, επιλογή δομικών υλικών, χρήση φυσικών πόρων κλπ. Με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία προσφέρεται η δυνατότητα για την καλύτερη διαχείριση της πολυπλοκότητας, με ελάττωση της αυθαίρετης διαχείρισης των πληροφοριών και βελτίωση ρύθμισης των δυνατοτήτων των μορφών και των υλικών.

Η τεχνολογική ανάπτυξη στην επιστήμη των υλικών ενισχύει τις κατασκευαστικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα ορίζει νέες δυνατότητες στο κόστος και στο χρόνο κατασκευής.  Η στενή και αλληλεξαρτώμενη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και κατασκευής επαναπροσδιορίζεται σήμερα ως αποτέλεσμα των νέων ψηφιακών διαδικασιών.

Η σχέση σχεδιασμού – κατασκευής και χρήσης χαρακτηρίζεται από μια γραμμική λογική με αυξανόμενη πολυπλοκότητα που διαχειρίζονται δίκτυα πληροφορίας. Η ένταξη ψηφιακών τεχνολογιών συνιστά πλέον και πληροφορία κατασκευής και πληροφορία παραγωγής δομικών υλικών και προϊόντων.

Στον ψηφιακό κόσμο η πληροφορία σχεδιασμού μεταφράζεται σε πληροφορία κατασκευής. Το κτίριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός ενώ ο φυσικός χώρος αποτελεί προέκταση του ψηφιακού και αντίστροφα.

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας εισάγει μια νέα εποχή στην αρχιτεκτονική. Τα νέα εργαλεία συμβάλουν στη σχεδιαστική και κατασκευαστική βελτιστοποίηση, στην εξασφάλιση κτιριακής απόδοσης και ελέγχου του έργου και αυτό οδηγεί σε καλύτερα κτίρια και κατά συνέπεια σε καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσής τους, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις με στόχο την υποστήριξη κάθε επιχείρησης.

.

Συντάκτης:

Μάνος Ταβλαδάκης, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

πηγή εικόνας: http://www.gramaziokohler.com/

Τελευταία άρθρα