3μηνη παράταση στην υποχρέωση κατάρτισης ταυτότητας κτιρίου – Διευκόλυνση των μεταβιβάσεων

2 Ιουλίου 2021

Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα φορέων και ιδιοκτητών ακινήτων και με την πρόθεση της διευκόλυνσης των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβιβάσεων ακινήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να δώσει παράταση της ισχύος των βεβαιώσεων νομιμότητας ακινήτων του Ν.4495/17 που εκδίδουν οι μηχανικοί μέσω του συστήματος του ΤΕΕ, αναβάλλοντας την υποχρέωση κατάρτισης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για λίγο. Η ενημέρωση έγινε μέσω ραδιοφώνου δια στόματος του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, σήμερα.

Ουσιαστικά παρατείνεται για 3 μήνες και άρα μέχρι 30/9/2021 η ισχύουσα μεταβατική διαδικασία που έληξε στις 30/6/2021, με συνέπεια αυτό το διάστημα, οι μεταβιβάσεις να γίνονται με βεβαίωση μηχανικού Ν.4495/2017 και όχι με Πιστοποιητικό Πληρότητας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Ο βασικός λόγος της παράτασης είναι ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες στη συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που απαιτούνται για την κατάρτιση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, γεγονός που είχαν επισημάνει μηχανικοί και συμβολαιογράφοι αλλά και οι εργαζόμενοι στο κτηματομεσιτικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς δεν υπάρχει και η απαραίτητη τριβή με την νέα αυτή πλατφόρμα, οι απρόβλεπτοι παράγοντες καθυστέρησης είναι αρκετοί. Παράλληλα παρατείνεται και η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της Ταυτότητας.

Η παράταση ανακοινώθηκε από το Υπουργείο αλλά αναμένεται στο άμεσο μέλλον η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα την επικυρώσει.

Τα έμπειρα σε ζητήματα αδειοδοτήσεων στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», παρακολουθώντας αδιαλείπτως τις εξελίξεις είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση για την ταχύτερη και αρτιότερη αδειοδότηση των τεχνικών έργων.

Συντάκτρια: Όλγα Ακτσελή | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MLa ΑΠΘ | Υπεύθυνη Τμήματος Τακτοποίησης Αυθαίρετων Κατασκευών και Τμήματος Μελετών και Αδειοδοτήσεων Έργων Εξυπηρέτησης Οχημάτων

Τελευταία άρθρα