Ηλεκτρονική διόρθωση τετραγωνικών μέτρων σε 4 βήματα

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή «Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ» για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης αδήλωτων τετραγωνικών για όσα ακίνητα είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η  ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη.  Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η υποβολή των διορθωμένων τετραγωνικών θα γίνεται χωρίς να επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το σύστημα θα μείνει ανοικτό έως τις 30 Ιουνίου 2020 καθώς μπορούν έως τότε να γίνονται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που θα διαφοροποιούν το Ε9. Η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν, ενώ υπολογίζεται ότι οι νέες (αυξημένες) χρεώσεις για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο θα εμφανιστούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη. Αρκεί οι δήμοι να έχουν επεξεργαστεί μέχρι τότε τις αιτήσεις των ιδιοκτητών.

Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΑΑΔΕ, της ΓΓΠΣΔΔ και της ΚΕΔΕ όπου θα υπάρχει και το σχετικό banner. Πατώντας το banner από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο -καθώς η εφαρμογή είναι mobile friendly-, ακολουθούν τέσσερα βήματα:

  1. Σύνδεση στο σύστημα με την υποβολή των κωδικών του taxisnet. Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή θα αποτυπώνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του. Στη φάση αυτή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.
  2. Στο επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης απαιτείται κάποια ενέργεια από τον χρήστη.
  3. Στο τρίτο βήμα, ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως θα εμφανίζεται ένας αριθμός που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Σε αυτή τη φάση είτε γίνεται αποδοχή της διαφοράς είτε τροποποίηση της προς τα πάνω.
  4. Με την αποδοχή αυτής της διαφοράς έχει υποβληθεί και η αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων του ενός ακινήτων ακολουθείται η ίδια διαδικασία αποδοχής από τον πολίτη επιλέγοντάς τα ένα ένα.

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.

Όπως δήλωσε και κατά τη παρουσίασή της παραπάνω εφαρμογής ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Περαιτέρω εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», αδιάλειπτα δίπλα στις εξελίξεις, είναι ενημερωμένα και στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Παντελίδης | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.B.A. | Τμήμα Αδειοδοτήσεων Τεχνικών Έργων

Πηγή: ypes.gr

Πηγή εικόνας: aftodioikisi.gr