Office design στην post-covid εποχή

24 Σεπτεμβρίου 2021

Η αρχιτεκτονική δημιουργία συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον της και τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό. Μία υγειονομική κρίση όπως η πανδημία της COVID-19, σίγουρα επηρεάζει το δομημένο περιβάλλον του σήμερα αλλά πιθανόν και αυτό του αύριο. Δημιουργεί νέες ανάγκες στον κόσμο και οι αρχιτέκτονες καλούνται να ανταποκριθούν σ’ αυτές και να σχεδιάσουν χώρους για το εδώ και το τώρα, προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μιας νέας καθημερινότητας.

Εστιάζοντας στον εργασιακό χώρο παρατηρούμε την εξέλιξή του στο πέρασμα του χρόνου. Είναι άμεσα συνυφασμένη με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν την εκάστοτε περίοδο. Έτσι λοιπόν εγείρονται ερωτήματα για το πώς επηρεάζεται το εργασιακό περιβάλλον αλλά και ο σχεδιασμός γραφείων από την κρίση του κορονοϊού.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κόσμος περιορίστηκε στα σπίτια του και πολλοί μετέτρεψαν τις κατοικίες τους σε χώρους εργασίας. Καθώς η κοινωνία επιστέφει στην προ κορονοϊού πραγματικότητα οι χώροι εργασίας οφείλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή του προσωπικού σ’ αυτούς. Η πανδημία της COVID-19 ανέδειξε την κοινωνική επαφή ως τον μεγαλύτερο εχθρό της. Έτσι μελέτες χρόνων που αφορούν την αποδοτικότητα της εργασίας σε ομάδες και την ψυχολογία των εργαζομένων σ’ ένα ανοιχτό και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας που ενισχύει την κοινωνική συναναστροφή, επαναπροσδιορίζονται, έως και καταρρίπτονται για την ώρα, με γνώμονα τη διασφάλιση της προσωπικής υγείας.

Παρά τις πρόσκαιρες λύσεις που δίνονται για την άμεση επιστροφή στους χώρους εργασίας, υπάρχει η ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στα κτίρια γραφείων. Μετά από μία τέτοια κρίση, ο σχεδιασμός του αύριο οφείλει να λαμβάνει στην προσοχή του το ενδεχόμενο νέων παρόμοιων ίσως καταστάσεων ως έναν ακόμη παράγοντα που θα καθορίσει την τελική πρόταση για ένα νέο κτίριο. Αυτή λοιπόν την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στις εργασιακές στέγες θα κληθούν να ικανοποιήσουν οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι με έμφαση στην κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον σχεδιασμό των υποδοχών, των lobby, των ανελκυστήρων, αλλά και των γραφείων και της οργάνωσής τους αυτή καθαυτή, στα μελλοντικά κτίρια γραφείων. Ευέλικτες κατόψεις που επιτρέπουν διαφορετικά σενάρια εργασίας κατά περίπτωση, περισσότεροι ιδιωτικοί χώροι, απόρριψη κοινών γραφείων, μεγαλύτεροι χώροι διασκέψεων είναι μερικές από τις απόρροιες που εκπίπτουν λογικά από την τρέχουσα κατάσταση και πιθανόν να ενταχθούν στο κτιριολογικό πρόγραμμα νέων κατασκευών.

Ένα παράδειγμα κτιρίου γραφείων που φαίνεται να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού είναι το νέο κτίριο ναυαρχίδα της εταιρείας Bee’ah στο Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχεδιασμένο από το γραφείο της Zaha Hadid.  Ένα κτίριο γραφείων που φαίνεται να έρχεται από το μέλλον καθώς έχει σχεδιαστεί με ανέπαφες αρχές σχεδιασμού. Οι χρήστες θα μπορούν να κινηθούν στο κτίριο χωρίς να αγγίζουν καμία επιφάνειά του. Ανελκυστήρες που καλούνται από κινητά τηλέφωνα, αισθητήρες κίνησης, αναγνώριση προσώπου, είναι μερικά από τα κλειδιά της λειτουργίας του κτιρίου, που αν και φουτουριστικά, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσουν την νέα πραγματικότητα στο σχεδιασμό κοινόχρηστων κτιρίων.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, πηγή: theguardian.com

Όλα όσα διατυπώθηκαν παραπάνω για τον σχεδιασμό του γραφείου του αύριο παραμένουν αβέβαια σενάρια και εικασίες. Πιο πολύ, θα λέγαμε πως αποτυπώνουν προβληματισμούς που δημιουργούνται σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη πραγματικότητα που βιώνουμε και για το μέλλον της οποίας δεν έχουμε σαφή στοιχεία. Έτσι οι απαντήσεις που δίνονται είναι περισσότερο διαισθητικές και δεν προδιαγράφουν με καμία ακρίβεια το μέλλον που έρχεται και ειδικά σήμερα, φαντάζει πιο απρόβλεπτο από ποτέ.

Τα στελέχη της «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλος του Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» είναι στη διάθεσή σας, ώστε να σας καθοδηγήσουν και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τα παραπάνω θέματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα για τον εργονομικό και αποδοτικό σχεδιασμό των χώρων σας, ικανοποιώντας και καλύπτοντας τις ανάγκες της δραστηριότητας και του χρήστη.

Σύνταξη: Αύρα Μπούσδα I Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός MARCH

Τελευταία άρθρα